Accés, equitat i qualitat: els reptes del sistema educatiu català - Sheila González

  • Data 25/06/2015

La Sheila González @igopbcn, en el marc del projecte «Educació post 2015. Equitat i qualitat per a tothom» (http://www.edupost2015.cat/), ens parla dels reptes del sistema educatiu català en referència als eixos de la política educativa: l’accés, l’equitat i la qualitat. 

Pel que fa l’accés, Catalunya, tot i tenir cert avantatge ja que disposa d’una educació universal en un ampli període, el repte rau en ampliar-la al període dels 0 als 3 anys i a la transició de l’etapa obligatòria a la no obligatòria, aconseguint més escolarització en les etapes posteriors a l’ESO. En referència a l’equitat i la qualitat, la recerca posa de manifest que incrementar la qualitat requereix també l’increment de l’equitat, el que augmentaria la qualitat global del sistema. Per fer-ho, com també apunta la recerca, cal reduir la segregació del sistema, aconseguint que el perfil dels estudiants del centre sigui molt semblant. De fet, la classe social explica en major proporció les desigualtats en rendiment escolar, pel que aconseguir-ne una distribució equilibrada a les escoles hauria de ser un dels objectius dels nostres centres. 

En consonància amb l’anterior, una tercera idea seria l’assoliment de l’educació inclusiva, distribuint el coneixement de forma equilibrada dins del mateix centre, evitant la creació de línies diferenciades. Com a últim apunt, la Sheila destaca la importància de gestionar tot els reptes assenyalats amb la llibertat dels pares de triar el centre, sempre partint d’una qualitat escolar compartida.

«Educació Post 2015. Equitat i qualitat per a tothom» és un projecte liderat pel Centre UNESCO de Catalunya i la Fundació Jaume Bofill, orientat a fer una contribució al debat sobre la revisió dels objectius per a l’educació mundial post 2015 que està promovent UNESCO. 

Per tal de poder contribuir a aquest debat mundial, el projecte «Educació Post 2015. Equitat i qualitat per a tothom» convoca a la comunitat educativa de Catalunya a presentar les seves reflexions i propostes per als propers 15 anys a través de diferents mitjans i formats.

Per a més informació: http://www.edupost2015.cat/

Publicacions i vídeos

Contingut relacionat

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar