Com construir una ciutadania crítica i compromesa des de l’educació? Jaume Funes i Marina Garcés

  • Data 24/01/2019

L’actualitat ens demana tenir un posicionament constant davant temes controvertits i injustícies socials. L’allau informativa, els grans mitjans de comunicació i les vertiginoses xarxes socials poden suposar una nova forma de dominació i control si no tenim les eines per adoptar una posició de sospita i analítica. 

Cal entrenar les capacitats per a poder reflexionar d’una manera crítica sobre l’entorn, argumentar, discernir, construir opinió des de la flexibilitat i prendre partit en causes que ho demanen. Necessitem una ciutadania compromesa capaç de buscar solucions i de prendre decisions que impactin positivament a els comunitats.

Els centres educatius són un espai privilegiat per estimular que infants i joves es qüestionin i desafiin la seva realitat, l’entenguin, l’interpretin i s’impliquin tot transformant les seves vides i la dels altres. Pensar de manera crítica és clau per tenir una vida acadèmica, professional i personal més rica i profitosa.

Plegades, mirarem de donar resposta a algunes d’aquestes qüestions:  

  • Què significa que una societat sigui realment crítica? Fins a quin punt podem dir que la nostra societat ho és?
  • En quin sentit el pensament crític és una eina o mirada per tal de lluitar contra les injustícies socials? N’hi ha prou amb pensar?  
  • Per on podem començar? És l’autocrítica el primer pas? Com podem auto-revisar les nostres creences i inèrcies?
  • Quines condicions poden promoure’s als centres educatius per tal de generar espais i temps de pensament, diàleg i transformació?
  • Quines polítiques ens calen per promoure el pensament crític a nivell sistèmic? Té sentit un procés “de dalt a baix”?

L'acte tindrà lloc el dijous 24 de gener de 18.00 h a 20.00 h a l'Institut Quatre Cantons, i es podrà seguir tant en directe via Twitter @FundacioBofill  amb l’etiqueta #SomCrítics, com via streaming a través del web de la Fundació Jaume Bofill.  

Publicacions i vídeos

Contingut relacionat

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar