Educació en valors: pedagogia de la cura i recerca del talent pel bé comú - Maria Rosa Buxarrais

  • Data 17/07/2015

La M. Rosa Buxarrais @marrosabu, en el marc del projecte «Educació post 2015. Equitat i qualitat per a tothom» (http://www.edupost2015.cat/), explica que, en el món complex en què vivim,els reptes principals s’enfoquen en la línia de l’educació en valors, entesa com l’espai que ens permet desenvolupar-nos com a persones, des d’un punt de vista ètic, i procurant no només el bé individual sinó sobretot el bé comú. Així, des del seu punt de vista, hem de procurar fomentar el que en diem una pedagogia de la cura, en tres grans àmbits diferenciats. 

En primer lloc, la cura d’un mateix, entesa com els processos d’autoconeixement, no només pel que fa als nostres valors, sinó també per a la gestió de les emocions, entre d’altres. Això ens porta a parlar del segon àmbit, la cura dels altres. Aquest autoconeixement ens permetrà tenir cura del benestar de les altres persones ja que, sense aquest últim, difícilment assolirem l’objectiu d'assolir el bé comú. En últim lloc, necessitem tenir cura del medi ambient per tal de garantir la supervivència durant un període llarg de temps. 

La M. Rosa Buxarrais conclou emfatitzant la importància d’educar mirant el talent, aquelles coses positives de cadascú de nosaltres, per tal de poder-les dur a la màxima expressió. El problema rau en que les possibilitats de la humanitat no estan del tot treballades, la qual cosa fa que no hi hagi una evolució cap al millor que podem fer per l’educació. Fixant-nos en allò de bo de cadascú probablement millorarà el bé comú. 

«Educació Post 2015. Equitat i qualitat per a tothom» és un projecte liderat pel Centre UNESCO de Catalunya i la Fundació Jaume Bofill, orientat a fer una contribució al debat sobre la revisió dels objectius per a l’educació mundial post 2015 que està promovent UNESCO. 

Per tal de poder contribuir a aquest debat mundial, el projecte «Educació Post 2015. Equitat i qualitat per a tothom» convoca a la comunitat educativa de Catalunya a presentar les seves reflexions i propostes per als propers 15 anys a través de diferents mitjans i formats.

 

Publicacions i vídeos

Contingut relacionat

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar