Ens poden ajudar les evidències a dissenyar i millorar les activitats extraescolars?

  • Data 29/09/2016

Les extraescolars a debat: quines i com generen oportunitats educatives? #EduEvidències

Sheila González, doctora en Ciències Polítiques i Transformació social, investigadora i professora al Dept. De Ciència Política de la Universitat Autònoma de Barcelona i membre de l'Institut Infància, presenta la revisió d’evidències: Quin impacte tenen les activitats extraescolars sobre els aprenentatges dels infants i joves?

Des del projecte ‘Què funciona en educació?’, impulsat entre la Fundació Jaume Bofill i Ivàlua, ens preguntem com millorar l’efectivitat de les activitats extraescolars i complementàries. 

Les activitats extraescolars, enteses com aquelles realitzades per infants i joves fora de l’horari lectiu entre setmana, van experimentar un creixement notable amb la incorporació de les dones al mercat laboral. Més recentment, aquestes activitats van anar adquirint valor en tant que recursos educatius que poden ampliar el aprenentatges dels infants, així com compensar les desigualtats educatives d’aquells infants d’entorns més desavantatjats, ja sigui mitjançant programes de contingut acadèmic o altres programes on es treballen altres tipus d’habilitats socials, valors o actituds.

Aquestes activitats han estat identificades per la literatura i organismes internacionals com la UNESCO o l’OCDE com un element d’impacte en el desenvolupament cognitiu i social dels infants i adolescents, especialment dels més desafavorits. Alhora, però, les activitats extraescolars han esdevingut un espai de reproducció de desigualtats socials, en tant que el capital socioeconòmic de la família és un dels principals factors de desigualtat en l’accés a aquestes activitats.

En aquest context ens preguntem:

-Serveixen les activitats extraescolars per a millorar els resultats acadèmics dels infants i joves? 

-I per a millorar competències socioemocionals? 

-Com són els programes d’extraescolars que més impacte tenen en els aprenentatges: quins continguts, com s’organitzen i quines metodologies fan servir? 

-Què ens diuen les evidències? 

-Hi ha diferències entre les activitats esportives, les artístiques o les centrades en contingut acadèmic en l’impacte que generen? 

-És igual a la primària o a la secundària?

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar