La formació d’adults i de gent gran com un dels reptes principals. – Joan Subirats

  • Data 22/12/2015

Joan Subirats (@subirats9), en el marc del projecte «Educació post 2015. Equitat i qualitat per a tothom» (http://www.edupost2015.cat/), assenyala la formació d’adults i de gent gran com un dels principals reptes que s’han d’abordar, en el que cal treballar-hi amb èmfasi per a que se segueixin produint canvis en el sistema educatiu i que, per conseqüència, les seves millores vagin en augment. 

Una de les primeres modificacions que s’hauria de fer en aquest sistema seria el fet de no confondre ensenyament amb educació. L’Educació no només comprèn una etapa en concret sinó que va molt més enllà. És per aquest motiu que s’ha de prendre consciència del cicle de vida, és a dir, s’ha de fer tot un treball al llarg de la vida. 

En el nostre país, ens assenyala en Joan Subirats, existeix una gran desproporció en comparació a d’ altres països pel que fa a l’educació superior en estudis post-obligatoris. Aquí ni tan sols s’arriba al 50% arreu de l’estat, mentre que a Finlàndia, per exemple, es supera el 85% de persones que assoleixen aquests nivell d’educació. Per aquest motiu, calen molts canvis en aquesta formació. 

Pel que fa a les Universitats, cal que hi hagi un major reconeixement i que es doni molta més importància a la formació d’adults i de gent gran. Es prioritza l’accés a la Universitat des dels instituts i no en la franja dels vint-i-cinc o dels quaranta; en aquesta darrera és molt més fàcil. 

Per exemple, a Barcelona, es preveu que per l’any 2030 el 33% de la població tindrà una edat superior als seixanta-cinc anys. Per tant, si seguim pensant en termes d’educació i ho confonem amb ensenyament, acabarem tenint problemes greus com a societat.

Per tal de poder contribuir a aquest debat mundial, el projecte «Educació Post 2015. Equitat i qualitat per a tothom» convoca a la comunitat educativa de Catalunya a presentar les seves reflexions i propostes per als propers 15 anys a través de diferents mitjans i formats.

 

Publicacions i vídeos

Contingut relacionat

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar