Les extraescolars a debat: quines i com generen oportunitats educatives?

  • Data 28/11/2016

Síntesi de l’acte “Les extraescolars a debat: quines i com generen oportunitats educatives?” del cicle "Què funciona en educació", un projecte compartit entre Ivàlua i la Fundació Jaume Bofill.  #EduEvidències

Hi intervenen: Edgar Iglesias, Sheila González, Ester Bonal, Gerard Ros i Marcel·lina Bosch.

Les activitats extraescolars, enteses com aquelles realitzades per infants i joves fora de l’horari lectiu entre setmana, van experimentar un creixement notable amb la incorporació de les dones al mercat laboral. Més recentment, aquestes activitats van anar adquirint valor en tant que recursos educatius que poden ampliar el aprenentatges dels infants, així com compensar les desigualtats educatives d’aquells infants d’entorns més desavantatjats, ja sigui mitjançant programes de contingut acadèmic o altres programes on es treballen altres tipus d’habilitats socials, valors o actituds.

Aquestes activitats han estat identificades per la literatura i organismes internacionals com la UNESCO o l’OCDE com un element d’impacte en el desenvolupament cognitiu i social dels infants i adolescents, especialment dels més desafavorits. Alhora, però, les activitats extraescolars han esdevingut un espai de reproducció de desigualtats socials, en tant que el capital socioeconòmic de la família és un dels principals factors de desigualtat en l’accés a aquestes activitats.

A partir de la revisió d’evidències "Quin impacte tenen les activitats extraescolars sobre els aprenentatges dels infants i joves?" elaborada per Sheila González Motos, doctora en Ciències Polítiques i Transformació social, investigadora i professora al Dept. De Ciència Política de la Universitat Autònoma de Barcelona i membre de l'Institut Infància, es debat sobre:

-Quin tipus d’activitats extraescolars i quines condicions s’han de donar per tal que reforcin els aprenentatges d’infants i joves: quina metodologia, quina intensitat, quina vinculació amb el currículum escolar, individuals o en grup, etc.?

-Quins són els aprenentatges en l’àmbit acadèmic i no acadèmic dels infants i joves que participen en les activitats extraescolars? -Com podem generar més oportunitats educatives en els infants i joves a través d’aquestes activitats, especialment entre l’alumnat més desfavorit?

-Com garantir l’equitat en l’accés a les activitats extraescolars?

A Twitter: @FundacioBofill  @Ivalua_Cat #EduEvidències.

Més informació i publicacions de l'acte aquí:

Més informació del projecte aquí.

 

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar