No m'ho empasso! Construïm espais de confiança mediàtica

  • Data 25/10/2023

La desinformació (o les fake news) sempre han estat presents al nostre voltant. Però l’accés generalitzat a la tecnologia i l’accelerada digitalització educativa, fa d’aquest complex fenomen quelcom encara més rellevant i urgent.

Per tant, ara més que mai, sabem que els nostres infants, adolescents i joves, es troben altament exposats a grans volums d’informació que pot ser de baixa qualitat, o fins i tot malintencionada. Això fa que emergeixin riscos de manipulació ideològica, desmotivació per l’aprenentatge, desafecció democràtica, polarització o fins i tot problemes relacionats amb la salut física i/o mental. A més a més, també sabem que la desinformació i els discursos d’odi impacten amb molta més rellevància a les comunitats més vulnerables, les quals disposen de menys eines i estratègies per protegir-se de la influència nociva d’aquestes informacions.

Per això, els centres educatius i les entitats socioeducatives tenen un paper determinant en aquesta feina contra la desinformació, ja que són les responsables de preparar les generacions futures per afrontar aquest repte amb garanties. Des de les aules i altres espais educatius no formals, podem fomentar la detecció de la desinformació (fact-checking) entre les alumnes, convertint-les en agents actives que eviten la difusió de notícies falses. I alhora, aprendre a construir espais de confiança mediàtica als entorns digitals.

A la jornada No m’ho empasso volem entomar aquest repte per a prendre consciència i posar-nos en marxa. Tindrem l’oportunitat de connectar amb professionals de referència internacional, apropar-nos a la recerca educativa més actualitzada, descobrir models avançats d’alfabetització informacional i mediàtica (AMI), i fins i tot, experimentar amb pràctiques educatives que ja s’estan duent a terme amb infants i joves del nostre territori.

Vols saber-ne més? ⬇

www.equitatdigital.cat

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar