Per un ensenyament gratuït. Com garantir la gratuïtat d’una escola de qualitat?

  • Data 03/12/2018

La gratuïtat dels ensenyaments obligatoris ha estat tradicionalment en entredit en el sistema educatiu català

D’una banda, tenim en el nostre sistema vora 330.000 alumnes en centres sostinguts amb fons públics que carreguen a les famílies quotes d’escolarització. Però també hem de destacar la no gratuïtat d’altres serveis i activitats que, més enllà de la simple escolarització, poden esdevenir recursos educatius de qualitat per al conjunt de l’alumnat: activitats complementàries, sortides i colònies, material escolar, etc. I aquesta situació fa referència tant a l’escola pública com a la concertada.

Una educació de servei públic que vulgui oferir qualitat i equitat no es pot permetre mantenir barreres econòmiques als recursos i les oportunitats educatives.

Per aquest motiu, en aquest acte ens preguntem:

  • Què ha de ser gratuït en l’educació obligatòria? Què hauria d’incloure el “cistell de gratuïtat” d'una escola de qualitat, més enllà de la pròpia escolarització (recursos i materials, activitats, serveis, etc.)?
  • Com podem fer viable un principi de gratuïtat que garanteixi qualitat i equitat educativa? Ha de ser una gratuïtat “universal”, o hem de començar per les famílies més vulnerables?

L’acte s’iniciarà amb la ponència de Francesc Pedró, director de polítiques educatives de la UNESCO i director del darrer anuari de l’educació de la Fundació Jaume Bofill.

Tot seguit, tindrà lloc una taula rodona formada per autoritats nacionals i internacionals, que aportaran anàlisi, reflexions i propostes aterrades sobre el tema. Hi participaran:

  • Thomas Radinger, Analista de la OCDE Directorate for Education and Skills, i membre de l’equip del projecte School Resources Review.
  • Ignasi Garcia Plata, Director General de Professorat i Personal de Centres Públics.
  • Lluís Torrens, Director de Planificació i innovació de l'Àrea de Drets Socials de l'Ajuntament de Barcelona. 
  • Anna Simó, Presidenta del Consell Escolar de Catalunya.

L’acte serà conduït per Ismael Palacín, director de la Fundació Jaume Bofill.

via Twitter @FundacioBofill, hashtag #PerQueApostem.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar