0_drets.jpg
28/05/2019
08:00h - 11:30h

#ÀgoraDeDrets sobre el dret a l’educació

Sala Hipòstila. Recinte Modernista de Sant Pau Veure mapa

Contribueix amb les teves reflexions i propostes al Pla de Drets Humans de Catalunya del Síndic de Greuges i l’Institut de Drets Humans de Catalunya. El Pla de Drets Humans es debatrà al Parlament amb la voluntat de generar un compromís públic amb les polítiques per fer-los efectius.

Què és el Pla de Drets Humans? El Pla de Drets Humans és un document que fa un diagnòstic dels diferents drets humans a Catalunya i assenyala les directrius i mesures polítiques que han de dur a terme el Govern i els poders públics per fer-los efectius. 

Qui promou el Pla de Drets Humans? El Pla de Drets Humans ha estat elaborat per l’Estructura de Drets Humans de Catalunya, creada l’any 2017 per conveni entre el Síndic de Greuges i l’Institut de Drets Humans de Catalunya, com la institució catalana de defensa i promoció dels drets humans i les llibertats fonamentals. 

Què és l’Àgora de Drets? L’Estructura de Drets Humans de Catalunya ha encetat un procés per consensuar entre tots i totes l’abast i el contingut del Pla de drets que volem per a Catalunya. Aquest procés de consens es realitza a través de les ‘àgores de discussió temàtiques’ (#ÀgoraDeDrets) que organitzen tot tipus d’institucions arreu de Catalunya que treballen per la defensa d’un o més drets. La Fundació Jaume Bofill se suma a aquest moviment d’Àgores, organitzant-ne una sobre el dret a l’educació. 

Qui pot participar en l’Àgora de Drets? Qualsevol persona que pensi que pot aportar coneixements, reflexions o propostes d’interès comú. La Fundació Jaume Bofill ha convidat a l’Àgora de manera nominal a un conjunt ampli de persones que han demostrat la seva expertesa a través de recerques, publicacions, conferències i debats en els darrers anys. Tot i així, animem a qualsevol altra persona interessada a apuntar-se a l’Àgora a través del vincle d’inscripcions. 

Per què és important participar a l’Àgora de Drets? Perquè és una via per fer arribar de manera directa al Parlament de Catalunya les propostes i prioritats en matèria educativa que identifiqueu les persones implicades en l’educació, sigui a través de la pràctica, la recerca o la gestió. El Pla de Drets Humans serà exposat i debatut de manera pública en el Parlament i té la voluntat de generar compromís públic amb les prioritats que estableixi. 

Què farem a l’Àgora de Drets sobre el dret a l’educació? l’Àgora que estem preparant des de la Fundació Jaume Bofill contempla el següent programa d’activitats: 

9.45 h. Acollida als i les participants.

10.00 h. Obertura de l’acte: a càrrec de l'Ismael Palacín, director de la Fundació Jaume Bofill.

10.10 h. Presentació del Pla de Drets Humans de Catalunya, David Bondia, president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya.

10.20 h. Grups de treball: organització dels assistents en grups de treball. Cada grup de treball abordarà de manera específica un eix concret sobre el dret a l’educació. Els set eixos que es treballaran són: 

  • Lluita contra la segregació escolar
  • Gratuïtat de l'ensenyament obligatori
  • Participació en l'educació no obligatòria i lluita contra l'abandonament educatiu prematur
  • Inclusió escolar
  • Convivència als centres
  • Equitat i inclusió en les estudis universitaris
  • Educació en el lleure

Cada grup disposarà dels continguts que actualment conté el Pla de Drets Humans sobre el seu eix temàtic. Seguint unes pautes de treball que s’explicaran durant la sessió, cada grup haurà de consensuar millores dels continguts actuals del Pla de Drets Humans, sigui en la seva part diagnòstica o en la seva part propositiva. Els resultats de cada grup seran després treballats per l’Estructura de Drets Humans, que redactarà amb ells la versió definitiva del Pla. 

Hi haurà servei de cafè, te, sucs i aigües durant el treball en grups.

12.15 h.  Debat obert entre la Marina Subirats, catedràtica emèrita de Sociologia de la UAB, i l'Eduard Vallory, President del Centre UNESCO de Catalunya, sobre les perspectives de futur del dret a l‘educació, el sorgiment d’una nova generació de drets a l’educació i la necessitat d’una nova política per fer-los efectius. Modera: Ismael Palacín.

13.15 h. Cloenda a càrrec de Rafael Ribó, Síndic de Greuges de Catalunya.

Documentació i webs de referència: 

Amb la col·laboració de:

#ÀgoraDeDrets sobre el dret a l’educació
a
Sala Hipòstila. Recinte Modernista de Sant Pau

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar