nous_lideratges.jpg
01/10/2014
16:00h - 16:00h

Nous lideratges en moments de canvi

CCCB Veure mapa

 Quins tipus de lideratges socials i polítics són més adequats per fer front al canvi d'època actual? Quins són els àmbits, en els quals les noves generacions adquireixen aprenentatges, habilitats i valors que els fan subjectes crítics?

Nous lideratges en moments de canvi

Cada cop es fa més evident que els canvis que les societats contemporànies estem vivint i patint no són canvis passatgers. Sembla lògic pensar que, si les societats estan canviant, les formes de governar aquestes societats també estan canviant. Però qui hauria de liderar els processos de canvi i innovació social que s'estan produint? Com ho hauria de fer i amb quin objectiu? Quin tipus de lideratges són més adequats per fer front a aquest canvi d'època? Quins són els factors que expliquen les noves trajectòries del lideratge social i polític a Catalunya? Quins són els àmbits, en els quals les noves generacions adquireixen aprenentatges, habilitats i valors que els fan subjectes crítics i compromesos amb la realitat social que els envolta? El lideratge individual perd adeptes en favor de lideratges més col·laboratius?

Per debatre entorn a aquestes qüestions, el proper dia 1 d'octubre se celebrarà una jornada al CCCB on es presentarà els principals resultats d'una recerca que analitza les noves formes de lideratge social i polític i que porta per títol Nous lideratges en moments de canvi. Reflexions sobre lideratge i transformació social, els coordinadors de la qual són Marc Parés, Carola Castellà i Joan Subirats.

La recerca analitza a través dels ulls i la veu de joves activistes, les noves maneres de concebre i practicar el lideratge social i publicopolític, permet veure com es posicionen aquests joves enfront de l'actual moment de canvi, quines han estat les seves trajectòries vitals, com entenen el lideratge i, sobretot, com n'és de complex i plural tot plegat. El projecte pren com a univers d'anàlisi els i les joves que s'han beneficiat del programa Ordit (un programa impulsat al 2007 per la Fundació Jaume Bofill i l'IGOP que ha celebrat 11 edicions i que ha estat orientat a enfortir la capacitat d'actuació i lideratge de persones joves vinculades a processos d'acció col·lectiva i organitzacions no governamentals). Des del punt de vista metodològic, es va distribuir un qüestionari als 124 joves que han passat pel programa que va permetre identificar i caracteritzar diferents perfils de lideratge. Posteriorment es van realitzar entrevistes en profunditat a 16 dels joves. Deu d'aquestes entrevistes s'han convertit en relats de vida per tal d'exemplificar com els joves activistes entenen el lideratge avui. La publicació també compta amb la reflexió de cinc persones que els participants del programa Ordit han citat com a referents; Ada Colau, Dolor Camats, Ester Bonal, David Fernàndez i Carlos Campuzano.

Aquesta jornada impulsada per la Fundació Jaume Bofill i l'IGOP també comptarà entre d'altres amb Carles Campuzano (CiU), Gala Pin (activista veïnal), David Fernández (CUP).

 

Programa de l'acte:

Nous lideratges en moments de canvi

18. 00 h. Benvinguda a càrrec d'Ismael Palacín, director de la Fundació i Joan Subirats Catedràtic de Ciència Política de la UAB.

18.15 - 18. 45. Presentació de la la recerca "Nous Lideratges en moments de canvi; perfils i formes de lideratge". A càrrec de Carola Castellà i Marc Parés, investigadors de l'Institut de Govern i Polítiques Públiques (UAB)

18.45 - 19. 45. Com es promou el lideratge social? Taula rodona que comptarà amb la participació de Carles Campuzano (CiU) Gala Pin (activista veïnal) , David Fernández (CUP), Eloi Badia d'Enginyers sense Fronteres i portaveu d'Aigua és Vida

Modera la taula: Joan Subirats. Catedràtic de Ciència Política de la UAB.

19.45 - 20.15: Quins dilemes apareixen en les noves formes d'exercí el lideratge? Debat amb Fila 0 que comptarà amb la participació de joves implicats en moviments socials i polítics

- Jordi Valls (Federació d'Escoltisme i Guiatge de Catalunya) - Elisenda Alamany (l'ALTRAVEU i CAV) - Salvador Grané (Minyons Escoltes i Guies de Catalunya) - Marta Pascal (CIU) - David Cid (ICV)

Nous lideratges en moments de canvi
a
CCCB

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar