7 mesures municipals per un estiu enriquit (2)

A llarg d’aquests mesos de tancament de les escoles s’han generat desigualtats educatives entre l’alumnat provocades per un accés desigual als aprenentatges.

Els ajuntaments han de liderar i invertir en programes educatius d’estiu per combatre aquesta bretxa de manera decisiva començant ja aquest estiu.

Per a fer-ho possible es poden implementar 7 mesures concretes que es poden activar amb rapidesa i que ja funcionen en alguns municipis:

  • 500 € per infant vulnerable per a programes educatius d’entre 2 i 5 setmanes:

Segons la recerca, la durada mínima que han de tenir els programes d’estiu per enfortir realment els aprenentatges dels infants i adolescents és de 80 hores d’assistència repartides entre aquestes setmanes. D’acord amb els preus estàndards el cost és de 500 € per infant. Cada ajuntament ha d’ampliar el seu pressupost per a programes d’estiu per infants i adolescents vulnerables en funció d’aquesta inversió per participant.

  • Ajustar la cobertura de places al nombre d’infants i joves vulnerables:

Les beques menjador o les beques per material escolar a secundària són un indicador pragmàtic que detecta amb claredat els infants més vulnerables. Els Ajuntaments tenen aquestes dades disponibles per a poder fer el càlcul de places a cobrir.

  • Més beques per arribar al 60% de l’alumnat vulnerable:

Tenint en compte que el percentatge d’alumnat vulnerable que participa d’activitats d’estiu se situa al voltant del 30% (molt per sota de la mitjana del 42%), i que aquest col·lectiu necessita especialment aquest tipus de recurs, es demana als Ajuntaments que garanteixin una cobertura efectiva mínima del 60% de l’alumnat vulnerable (el doble de la participació detectada en cursos anteriors).

  • Allargar el termini d’inscripció i agilitzar el procediment de beques:

Per facilitar encara més la participació a les activitats d’enriquiment educatiu a l’estiu a les famílies en situació de vulnerabilitat, cal que els Ajuntaments agilitzin i redueixin la burocràcia i els tràmits de sol·licitud de beques o de places d’estiu municipals- Per exemple amb mecanismes com atorgar-les automàticament en base a la beca menjador o a través de la prescripció de serveis socials.

  • Reservar un mínim del 30% de places per a infants i joves vulnerables:

Cal que els Ajuntaments estableixin els mecanismes necessaris per a que la programació d’activitats d’estiu enriquit municipal tinguin infants i joves diversos entre els seus participants evitant la segregació en les activitats de lleure. Com per exemple arribant a acords entre l’Ajuntament i les entitats d’acció social per a la reserva de places.

  • Garantir enriquiment educatiu en les activitats municipals

Les programacions han de contemplar activitats educatives amb un triple vector: competències bàsiques, competències socioemocionals i activitats esportives i de lleure. L’Ajuntament ha de garantir que hi hagi una programació continuada i coherent, així com que s’estableixi un vincle amb les famílies o que l’experiència estigui connectada amb l’entorn comunitari i amb els interessos de cada infant i jove. I si cal fer provisió d’àpats gratuïts.

  • Programar activitats també a l’agost i la primera setmana de setembre.

Durant el mes d’agost i setembre els Ajuntaments en col·laboració amb les biblioteques, museus, centres culturals i cívics, entitats de base comunitària, etc. Poden organitzar activitats amb contingut educatiu gratuïtes per tal de donar cobertura a totes les setmanes d’estiu que no hi ha escola ni programes d’estiu enriquits.

Vols saber-ne més? Descarrega la publicació completa i comparteix-la!

KIT PER UN ESTIU ENRIQUIT

Amb aquest kit et proposem algunes accions i aportem eines i idees perquè tu també puguis passar a l’acció al teu municipi. Descobreix-les totes i passa a l'acció!

Notícies

Blog

Llegeix els articles relacionats

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar