La ciència i la tecnologia com a eixos d’aprenentatge

Notícies

L’Escola Madorell ha inicat aquest curs 2022-23 el projecte d’innovació educativa en aliança amb els Centres Científics i Tecnològics de la Universitat de Barcelona (CCiTUB). El projecte fomentarà l’aprenentatge científic i tecnològic de l’alumnat. El centre forma part del programa “Magnet, aliances per a l’èxit educatiu”, en el que ja han participat 36 centres educatius d’arreu de Catalunya.

L’Escola Madorell va acollir la presentació del programa Magnet, que va comptar amb la participació de representants de les institucions que l’impulsen, l’Ajuntament de Molins de Rei, el Departament d’Educació, la Fundació Bofill, els Centres Científics i Tecnològics de la Universitat de Barcelona i el centre educatiu molinenc.

La cap d’estudis de l’Escola Madorell, Olga Baqués, va explicar que pel centre educatiu formar part del projecte Magnet “dóna resposta als reptes del centre de consolidar i millorar el projecte educatiu”. Baqués va afegir que aquest curs s'ha triat un projecte central vinculat amb els #ODS, l'aigua, perquè els alumnes esdevinguin persones crítiques i compromeses, obrint-se així a l'entorn més proper de l'escola. A més, la cap d’estudis va afegir que el partenariat amb el CCiTUB respon a la voluntat del centre d’enfortir els aprenentatges científics i tecnològics.

El partenariat amb el CCiTUB aportarà a l’Escola Madorell l’expertesa i el coneixement per generar projectes motivadors per l’alumnat, docents i famílies de l’escola. El director del CCiTUB, Juan Fran Sangüesa, va afirmar que: “sempre hem apostat per fomentar i divulgar la cultura científica, però a més, amb aquesta aliança volem traslladar la passió per la ciència a l’alumnat de l’Escola Madorell”.

La cap del programa magnet a la Fundació Bofill, Roser Argemí, va afirmar que “sense un equip docent amb ganes de renovar pedagògicament el centre, magnet no seria possible, i a l’Escola Madorell aquesta voluntat i compromís hi és”. Argemí va destacar també que: “la part d’equitat del programa d’innovació interpel·la molt a les administracions que han de posar mesures perquè totes les escoles de Molins de Rei siguin referents i tinguin aquest imant per a les famílies”.

En aquesta línia, el director de Serveis Territorials del Departament d’Educació al Baix Llobregat, Albert Grau, va manifestar que: “El programa magnet al qual s’incorpora l’Escola Madorell i el CCiTUB pilota la transformació educativa i l’equitat, dos eixos clau pel Departament d’Educació.” Grau va afegir: “Volem ajudar a tota la bateria d'accions que es fan per tal d'aconseguir una equitat, on l'alumnat sigui el protagonista i el beneficiari d'aquesta innovació pedagògica”.

Per part de l’Ajuntament de Molins de Rei, la presentació va comptar amb la participació de l’alcalde, Xavier Paz, que va manifestar el compromís del consistori molinenc amb el projecte i va convidar l’alumnat de l’Escola Madorell a compartir amb el municipi tots els coneixements i aprenentatges que generin els projectes amb el CCiTUB.

La roda de premsa va comptar també amb la presència de German Tarrós, inspector del Departament d’Educació, Jordi Domingo, director del CRP, Carol Muñoz de l’EAP, Esther Espinosa, regidora d’Educació, Gemma Castellví, cap d’Educació, Elisabet Catena, tècnica d’Educació, Ramon Sánchez, primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Molins de Rei, els científics del CCiTUB, Jordi Díaz i Joan Mendoza, Quique Vergara, formador Magnet, representants del claustre i alumnat de l’escola.


Mirades curioses per entendre el món

L’Escola Madorell promou la ciència, la indagació i l’experimentació com a processos d’aprenentatge per dur a terme el mètode científic i per construir coneixement. L’expertesa des Centres Científics i Tecnològics de la Universitat de Barcelona (CCiTUB) ajudarà al centre en aquest camí per fomentar l’aprenentatge científic en l’alumnat i afavorir el treball globalitzat i competencial.

Els Centres Científics i Tecnològics de la Universitat de Barcelona (CCiTUB) tenen com a objectiu principal potenciar la cultura de la innovació mitjançant la transferència de coneixement i de tecnologia i presten assessorament especialitzat en l'àmbit públic empresarial mitjançant la participació en acords estratègics i projectes de R+D+I en les àrees químiques, de materials i de biociències.


Magnet, aliances per a l’èxit educatiu

Aquest programa promou l’aliança d’un centre educatiu amb una institució d’excel·lència en un camp del coneixement específic. Aquesta aliança permet al centre educatiu desenvolupar un projecte educatiu innovador i de qualitat, un projecte atractiu, que tingui magnetisme i que es converteixi en un projecte de referència en el seu territori, tant per les famílies com per la comunitat educativa. El programa està inspirat en les Magnet Schools dels Estats Units, que funcionen des dels anys setanta.

Les institucions que hi participen són institucions de referència i excel·lència en un camp de coneixement específic (ciència, tecnologia, art, comunicació audiovisual, etc.) que tenen un compromís educatiu amb la societat, i una gran capacitat de transferir innovació i coneixement.

El programa Magnet ofereix als centres educatius un acompanyament durant quatre anys per desenvolupar aquest projecte d’innovació

El programa Magnet ha aplegat 36 centres educatius amb un total de 10.958 alumnes i 1.191 docents de 22 municipis de tot Catalunya. L’Escola Madorell és el tercer centre Magnet al Baix Llobregat juntament amb l’Escola La Guàrdia (Sant Vicenç dels Horts) en aliança amb la UPC Baix Llobregat i l’Escola Margalló (Castelldefels) en aliança amb el Liceu.

El programa Magnet és una oportunitat per a les escoles per oferir un aprenentatge adaptat a les necessitats formatives de l’alumnat en la societat actual, implementant noves metodologies de treball. Amb una formació i acompanyament constants i amb l’aliança amb una institució de prestigi, el centre educatiu avança cap a un enfocament competencial i multidisciplinari i un aprenentatge significatiu, que situa l’alumne al centre.

El programa Magnet ofereix als centres educatius un acompanyament durant quatre anys per desenvolupar aquest projecte d’innovació. L’acompanyament inclou:

  • Assessorament en el desplegament del projecte d’innovació. Cada centre educatiu té un formador extern que acompanya l’equip docent i fa l’enllaç amb la institució de referència.
  • Sessions de formació de l’equip docent del centre amb els professionals de la institució.
  • Recursos per desenvolupar activitats amb l’alumnat.
  • Difusió estratègica del projecte de centre i de les activitats que es desenvolupin en el marc del projecte.

Aquest acompanyament fa possible que el coneixement específic de la institució de referència impregni el dia a dia del centre educatiu i incideixi en els processos d’aprenentatge a l’aula.

“Magnet. Aliances per a l’èxit educatiu” permet al centre experimentar innovacions metodològiques i serà un element motivador, tant per l’equip docent com pels alumnes i les seves famílies.

    Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

    Acceptar