Uns altres horaris escolars són possibles

A la jornada Posem l’educació a l’hora! vam conèixer algunes experiències de centres que estan fent horaris diferents, centres que s’han replantejat els horaris per diverses raons i han introduït canvis tant en les entrades i les sortides o la pausa de migdia com en les activitats que fan en horari escolar. 

En quant a horaris, vam conèixer l’experiència de l’Institut Escola Barnola d’Avinyó, que manté l’horari de primària també per a secundària. D’aquesta manera, l’alumnat de l’ESO comença l’activitat lectiva una mica més tard de l’habitual, a les 8.30 h, fa pausa de migdia en horari saludable, de 13 a 14 h, i continuen l'activitat per la tarda. A més dels beneficis de salut per a l’alumnat preadolescent i adolescent de poder dinar en aquest horari, n'han vist d'altres tant rellevants com la coherència i continuïtat pedagògica que dona ser un claustre únic i la cohesió que genera, tant entre l'alumnat com entre el professorat, poder fer activitats compartides entre les diferents etapes. 

Pel que fa al tipus d’activitats que es desenvolupen als centres, l’Alberto Esteban, cap d’estudis adjunt de l’Institut Escola Daniel Mangrané de Tortosa, va explicar com organitzen les no lectives (extraescolars). D’una banda, en el seu model el propi professorat del centre és en gran mesura el que desenvolupa aquestes activitats, el que els ha permès generar més vincle de l’alumnat amb el centre i augmentar la implicació del professorat amb el seu alumnat, més enllà de les matèries curriculars. De l’altra, una part d’aquestes activitats les desenvolupen diferents entitats del municipi, que enriqueixen els aprenentatges i l’oferta del centre, tot treballant continguts de gran valor educatiu però que tot sovint queden fora del currículum. Un model que ha passat de donar una resposta escolaritzadora a una resposta de temps educatiu, per usar els termes que en Joan Artigal, director de l’Institut Escola Trinitat Nova, va fer servir a la jornada. 

Aquest només és un tastet, si vols conèixer millor el que vam aprendre a la jornada pots veure’n un resum en aquest vídeo. #EducacioAlhora

 

Notícies

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar