EDUCACIÓ 360. Educació a temps complet

  • Data 25/02/2019

El vídeo ens presenta la iniciativa d'Educació 360 (https://www.educacio360.cat). Volem que tothom tingui més i millors oportunitats educatives en tots els temps i espais de la seva vida i connectar l’educació i els aprenentatges entre el temps lectiu i el no lectiu. Volem que cada infant i jove construeixi el seu propi itinerari vital amb equitat i sense exclusions.

Des de la iniciativa considerem que:  

1. Els nois i noies aprenen en tots els espais de la seva vida quotidiana

A l’escola i a l’institut, amb la família, a casa, als carrers i a les places. A l’esplai o al cau i quan fan esport o marxen de colònies. També quan son davant les pantalles. “Educació360. Educació a temps complet” proposa una perspectiva global de l’educació que tingui en compte que s’aprèn i s’educa arreu.

2. S’eduquen en tots els seus temps. Al llarg i a l’ample de la vida

El temps no lectiu dins l’escola representa més d’una tercera part de la jornada. Les vacances escolars suposen una quarta part de la vida de l’infant. Els caps de setmana tenen un munt de possibilitats. “Educació360. Educació a temps complet” afirma que si situem l’infant i el jove al centre del procés educatiu ens n’hem d’ocupar en tots els seus temps vitals.

3. Les oportunitats educatives d’arreu són cabdals en l’itinerari personal

La recerca internacional ens diu que les oportunitats educatives més enllà del temps lectiu són decisives en la formació i l’itinerari vital i professional de les persones. “Educació360. Educació a temps complet” proposa ajudar-les a fer un recorregut de forma personalitzada en funció dels interessos i capacitats de cadascuna.

4. Garantir el procés educatiu és també alinear i connectar els aprenentatges

Educació i aprenentatges estan fragmentats. Hi ha massa separació entre la vida i els aprenentatges, entre els interessos i les obligacions. “Educació360. Educació a temps complet” vol assolir un doble repte: que els espais no lectius de l’escola i l’institut formin part del Projecte Educatiu del Centre i que allò que s’aprèn fora dels centres educatius sigui reconegut i hi estigui connectat.

5. L’equitat és el principal repte en l’accés a les noves oportunitats educatives

No tothom te les mateixes possibilitats d’accés a aquestes oportunitats educatives ja sigui per raons econòmiques o socioculturals. El temps de lleure és l’espai de desigualtat per excel·lència. “Educació360. Educació a temps complet” aposta per garantir l’equitat i la igualtat d’oportunitats en els espais i l’educació no formal.

6. Convertir l’educació dels espais i temps no lectius en política pública

L’àmbit local és l’espai idoni per garantir les oportunitats educatives i la coordinació dels actors de la comunitat. També la cohesió social i la formació de ciutadans. Els ajuntaments són un actor privilegiat en el lideratge educatiu. “Educació360. Educació a temps complet” proposa que més enllà de les bones experiències, la política educativa transcendeixi l’ensenyament reglat i garanteixi més i millors oportunitats per a tothom.

7. El canvi educatiu ha d’incorporar la mirada de l’Educació360

Una mirada 360, que traspassa els límits dels temps i els espais, que reconeix els aprenentatges d’arreu i connecta l’educació, l’escola, les famílies i la comunitat. “Educació360. Educació a temps complet”, aporta una mirada global i inclusiva, que demana la complicitat de tot el municipi i de tots els actors de la comunitat educativa.

La Fundació Jaume Bofill , la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica  i la Diputació de Barcelona  han decidit sumar esforços per assolir aquest gran repte i convoquen a ajuntaments, centres educatius, entitats, equipaments, recursos i iniciatives de tot tipus que vulguin contribuir a que “Educació360. Educació a temps complet” sigui una realitat generalitzada al nostres país. L’educació és cosa de tots.

Segueix-nos al twitter amb @Educacio360 i l'etiqueta #Educacio360

Accediu a més informació en aquest enllaç: https://www.educacio360.cat

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar