Experiència Aprenentatge Servei (APS) - Musicavis

  • Data 02/09/2016

El projecte Musicavis és una proposta educativa impulsada pel departament de Música de l'Institut Mediterrània del Vendrell, en la qual participen els alumnes de 4t d'ESO. Aquest projecte sorgeix d'una necessitat social centrada en el col·lectiu de la tercera edat, ja que es tracta de completar una activitat lúdica, concretament un acte de celebració de final de curs, que s'ofereix a la gent gran del municipi. 

En aquest projecte es prepara els alumnes de la matèria optativa de Música en el coneixement del llenguatge musical, tant de forma individual com col·lectiva, i la pràctica instrumental per tal d'assolir un repertori musical atractiu i interessant per a persones de la tercera edat que formen part d'una entitat vendrellenca.

La idea és compartir un treball que s'ha dut a terme durant el curs escolar amb un col·lectiu de persones de la tercera edat, amb la intenció de generar una comunicació enriquidora per ambdues generacions implicades. Aquesta comunicació és el pilar fonamental del projecte, ja que vol generar un apropament emocional i una creació d'empatia entre el públic i l'alumnat. Per tant, es tracta d'una experiència molt gratificant perquè conté aquest valor afegit, una relació recíproca que consisteix a donar i rebre.

Aquesta comunicació tindrà lloc des de diferents vessants: d'una banda, la vessant auditiva mitjançant el treball musical i, de l'altra, una vessant més visual mitjançant la projecció de diverses fotografies aportades pels alumnes i públic assistent per tal de generar una proximitat i una millor coneixença de tots els implicats en l'activitat. 

Finalment, la lectura compartida d'alguns poemes amb acompanyament musical completarà aquest objectiu.

Els objectius d’aprenentatge són els següents: 

1. Millorar el coneixement del llenguatge musical.

2. Aprofundir en la interpretació de l'instrument musical.

3. Aprendre a tenir una actitud adequada per interpretar música davant un públic oient.

4. Actuar en públic.

5. Llegir poemes comprensivament amb fluïdesa, dicció i interpretació.

6. Potenciar l'escolta activa interpretant música fora de l'àmbit acadèmic.

7. Respectar les aportacions i el treball de tots els membres del conjunt instrumental.

8. Valorar les habilitats musicals dels alumnes tenint en compte la possibilitat d'una continuïtat en els estudis musicals en centres especialitzats.

Els objectius de servei són els següents:

1. Completar un acte de celebració o cloenda de tallers o cursos específics dels membres d'una entitat de la tercera edat. 

2. Augmentar el sentiment d'utilitat personal i la imatge positiva d'un mateix.

3. Millorar la tolerància cap a punts de vista i gustos diferents entre els adolescents i la gent gran.

4. Desenvolupar els valors de solidaritat i ajuda als altres.

5. Realitzar activitats ludicoculturals per al col·lectiu de la tercera edat.

6. Crear cohesió social i afavorir el respecte mutu i l'apropament intergeneracional.

Per a més informació: Aprenentage Servei, Institut Mediterrània

www.aprenentatgeservei.cat

@apscatalunya

#aps #aprenentatgeservei

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar