Pràctiques fonamentades d’aprenentatge competencial

  • Data 19/01/2017

Panell: “Pràctiques fonamentades d’aprenentatge competencial” que va tenir lloc els dies 23 i 24 de novembre al Campus Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra, dins del Simposi sobre Canvi Educatiu, a càrrec de David Istance, analista sènior en educació de l’OCDE i director del projecte Innovative Pedagogies for Powerful Learning i de l’informe The Nature of Learning, M. del Mar Esteve, directora de l’escola Epiqueia i professora de Pedagogia a Blanquerna, moderats per Mar Carrió, directora de la Unitat de Suport a la Qualitat i a la Innovació Docent de la UPF. Per a més informació: www.escolanova21.cat/ @escolanova21 #escolanova21 #SimposiEN21 

Els ponents van analitzar com es poden emprar els coneixements contrastats sobre com les persones aprenen per a fonamentar pràctiques pedagògiques que permetin assolir els objectius d'aprenentatge. Els set principis de l’aprenentatge en què les pràctiques d’aprenentatge s’haurien de basar són: posar l’alumne en el centre; fer de l’aprenentatge una activitat social, desafiant i motivadora; tenir en compte les emocions i les diferències individuals; fer que els objectius d’aprenentatge siguin clars i mesurar-los mitjançant l’avaluació formativa, i estendre l’experiència d’aprenentatge a través de la connectivitat horitzontal. Per a això, cal actualitzar les maneres com interactuen alumnes i educadors; com es capaciten els mestres; com s’adquireixen els coneixements; com aquests es posen al servei de l’aprenentatge, el temps i els recursos –com ara l’espai físic i la tecnologia– que tenen lloc dins i fora de les parets de l’escola. Tot això amb una visió clara i un disseny fort, una obertura àmplia i un lideratge distribuït.

Simposi organitzat per Escola Nova 21, juntament amb la UNESCO i l’OCDE. Un simposi que contribueixi a fer confluir el coneixement internacional sobre el propòsit educatiu i els fonaments de les pràctiques d’aprenentatge amb la recerca i el treball de canvi educatiu existents al nostre país.

Escola Nova 21 vol contribuir en els pròxims tres anys a empoderar mestres, famílies i societat per moure el nostre sistema educatiu cap a un propòsit veritablement competencial que afavoreixi que infants i joves puguin esdevenir persones autònomes amb una vida plena, i cap a unes pràctiques d’aprenentatge que responguin al coneixement de com les persones aprenen. 

La UNESCO, amb els seus informes sobre propòsit educatiu i el treball que ha engegat més recentment, Rethinking Learning in a Complex World, i l’OCDE, amb els treballs precedents sobre pràctiques d’aprenentatge i l’actual iniciativa d’estudi Innovative Pedagogies for Powerful Learning, aporten els principals marcs de referència sobre els quals desenvolupar el procés de canvi, i que Escola Nova 21 ha dibuixat sintèticament mitjançant el marc d’escola avançada.

La col·laboració i el suport d’ambdues institucions ens va oferir l’oportunitat d’organitzar, conjuntament, aquest Simposi sobre canvi educatiu, i connectar així aquest coneixement i expertesa internacional per fer-lo confluir amb el treball de canvi existent al sistema educatiu català i també amb les recerques que s’estan duent a terme a les nostres institucions universitàries.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar