Què ha de ser gratuït en l'educació obligatòria?

  • Data 21/01/2019

Video-resum de l’acte “Per un ensenyament gratuït. Què ha de ser gratuït en l'educació obligatòria?”, celebrat el 4 de desembre de 2018 al Palau Robert (Barcelona).

La gratuïtat dels ensenyaments obligatoris ha estat tradicionalment en entredit en el sistema educatiu català. 

D’una banda, tenim en el nostre sistema vora 330.000 alumnes en centres sostinguts amb fons públics que carreguen a les famílies quotes d’escolarització. Però també hem de destacar la no gratuïtat d’altres serveis i activitats que, més enllà de la simple escolarització, poden esdevenir recursos educatius de qualitat per al conjunt de l’alumnat: activitats complementàries, sortides i colònies, material escolar, etc. I aquesta situació fa referència tant a l’escola pública com a la concertada.

Una educació de servei públic que vulgui oferir qualitat i equitat no es pot permetre mantenir barreres econòmiques als recursos i les oportunitats educatives.

Més enllà de la pròpia escolarització, què ha de ser gratuït en l’educació obligatòria (recursos i materials, activitats, serveis, etc.)? I com podem fer viable un principi de gratuïtat que garanteixi qualitat i equitat educativa?

Aquestes qüestions es van tractar en un acte que es va iniciar amb la ponència de Francesc Pedró, director de polítiques educatives de la UNESCO, a la qual va seguir una taula rodona formada per:

  • Thomas Radinger, analista de la OCDE Directorate for Education and Skills, i membre de l’equip del projecte School Resources Review.
  • Ignasi Garcia Plata, Director General de Professorat i Personal de Centres Públics.
  • Lluís Torrens, Director de Planificació i innovació de l'Àrea de Drets Socials de l'Ajuntament de Barcelona.  
  • Anna Simó, Presidenta del Consell Escolar de Catalunya.

Aquest acte forma part del Cicle “L’educació a Catalunya: les apostes necessàries, on debatem sobre les prioritats educatives del nostre país.

 

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar