Quines beques motivarien els joves a estudiar i reduirien l’abandonament escolar prematur?

  • Data 25/09/2017

A Catalunya tenim una taxa d’abandonament escolar prematur del 18,9%, molt superior a la mitjana europea (10,9%). Arreu del món, les polítiques de beques i ajuts a l’estudi són un instrument clau per compensar les desigualtats socioeconòmiques de partida i possibilitar la continuïtat de l’alumnat en el sistema educatiu. Però, quin tipus de beques i ajuts poden ser realment efectives per combatre l’abandonament escolar i alhora millorar els resultats educatius a primària i secundària?

Aquesta és la qüestió central del Debat Cicle Què Funciona en Educació en el que ens plantejarem grans preguntes clau al voltant dels models de beques útils per lluitar contra l’abandonament escolar a Catalunya: Quines són les necessitats bàsiques que al segle XXI haurien de cobrir les Beques Suport als alumnes de contextos desafavorits, més enllà del menjador o els llibres? Per què i per qui són necessàries les beques salari, encaminades a cobrir el cost-oportunitat de seguir estudiant durant les etapes post-obligatòries? Quin tipus d’incentius o premis poden motivar els joves a continuar els estudis i a assolir bons resultats? Quines noves modalitats de beques ajudarien a lluitar contra l’abandonament escolar? Quins haurien de ser els actors implicats (centres educatius, administració pública, entitats) i què haurien de fer per implementar de forma viable cada tipologia de beques?

El debat, que serà presentat i moderat per Ismael Palacín, director de la Fundació Jaume Bofill, partirà de la revisió d’evidències que ha elaborat l’investigador Mauro Mediavilla en un informe que sintetitza l’evidència generada per recerques i avaluacions sobre programes de beques i ajuts en diferents països. A partir d’aquesta investigació, tres experts es posicionaran a favor de determinades modalitats de beques, ens argumentaran perquè i ens explicaran com es podrien implementar a Catalunya.

Els ponents que intervindran són els següents:

Si bé, com constata la revisió d’evidències, a d’altres països s’han desenvolupat sistemes de beques efectius per reduir l’abandonament escolar, a Catalunya tenim un model poc avançat, amb una inversió del 3,5% (lluny de la mitjana del 7,5% de la Unió Europea). Segons posa de manifest l’informe “Les beques a examen” de Xavier Martínez- Celorrio, tenim un sistema de beques insuficient pel que fa a la cobertura, amb un mal disseny, sense qualitat de gestió i inefectiu pel seu baix impacte equitatiu i territorial. Entre d’altres mesures, l’informe assenyala la necessitat de crear noves modalitats de beques que impulsin la igualtat efectiva d’oportunitats.

Aquest debat està organitzat per Ivàlua i la Fundació Jaume Bofill en el marc del projecte Què Funciona en Educació, una aposta per aportar evidència científica al debat sobre la política i la pràctica educativa, connectant el rigor analític amb els reptes educatius plantejats al nostre país.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar