imatge_butlleti.jpg
03/06/2015
16:30h - 18:30h

Cal repensar el sistema de beques i ajuts educatius?

Palau Robert i En directe Veure mapa

Les mancances del sistema de beques llastren l'equitat d'accés als estudis? És un problema de quantitat o també de qualitat i rigidesa dels models que tenim? Com garantir l'accés als col·lectius que en queden fora? Els actors privats poden també oferir nous suports a l'estudi? Com hauria de ser una nova generació de beques més eficaces i equitatives? Quins models estan apareixent en altres països? Podem plantejar alternatives innovadores i viables al sistema vigent? 

El context actual de restriccions pressupostàries, el creixement de les demandes en l'àmbit educatiu (0-3, formació al llarg de la vida,...) en la societat del coneixement, així com l'increment de la precarietat econòmica de sectors socials vulnerables, demana reflexionar sobre si el sistema actual d'ajuts a la formació és suficient per donar-hi resposta. Sospitem que hi ha terrenys no explorats en la lluita contra les desigualtats d'accés a l'educació formal, contra els grans desequilibris en la formació al lloc de treball i al llarg de la vida, que fomentin un accés de qualitat i equitatiu així com l'ocupabilitat i l'autoocupació.

Xavier Martínez-Celorrio iniciarà el debat amb la presentació dels principals resultats de l'Informe Breu 61 Les beques a examen. Repensar el sistema de beques i ajudes a l'estudi. L'informe analitza l'impacte de les retallades en les beques i ajuts a l'estudi, tant a nivell espanyol com català, a més de comparar el sistema espanyol amb el d'altres països.

Amb aquesta Aula volem obrir una crida a les idees sobre noves modalitats de beques i ajudes a l'estudi que ampliïn les oportunitats per a l'educació de sectors amplis de la societat. Convidem a tots els actors, tant públics com privats, a plantejar idees innovadores per millorar el sistema. Aquest debat s'inscriu en el projecte alterbeques AlterBeques, una iniciativa per explorar els diferents models i experiències sobre ajuts a la formació, analitzar la seva viabilitat en el context català i proposar models alternatius de finançament de la formació per tal de poder donar resposta als principals problemes detectats en l'àmbit educatiu català. AlterBeques vol ser també una eina útil de debat i posada en comú entre persones interessades en dibuixar futurs possibles al sistema de suport a la formació

Intervindran:

- Xavier Martínez-Celorrio, professor de sociologia de l'educació a la Universitat de Barcelona i autor de l'informe Les beques a examen. Repensar el sistema de beques i ajudes a l'estudi

- Jordi Baldrich, subdirector general de Gestió de Serveis a la Comunitat. Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa

- Àngel Font, director corporatiu de Persones i Estratègia de l'Obra Social "la Caixa".

- Clàudia Vallvé, sociòloga, investigadora del projecte AlterBeques

Ismael Palacín (director de la Fundació Jaume Bofill) presentarà i moderarà l'acte.

Accés lliure i gratuït.

El debat es podrà seguir per streaming a través d'aquesta web, i també per twitter@FundacioBofill i amb el hastag #aulabofill.

No arribes a l'hora al debat online? Cap problema! Podràs recuperar el visionat aquí.

Us hi esperem!

Cal repensar el sistema de beques i ajuts educatius?
a
Palau Robert i En directe

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar