aula_secundaria300x405.jpg
01/10/2015
16:30h - 18:00h

Exclouen els centres de secundària els alumnes amb més dificultats?

Palau Macaya, Obra Social 'la Caixa' Veure mapa

Tal com han assenyalat nombroses recerques internacionals i nacionals, els centres educatius juguen un rol central en la configuració de les oportunitats educatives dels joves: el tipus de centre, la concentració d’alumnat amb dificultats, el clima intern, les pràctiques desplegades per atendre la diversitat, el propi perfil del professorat, etc condicionen les trajectòries escolars dels joves.

Els centres, tenen pràctiques que exclouen certs perfils de joves? Hi ha dinàmiques que generen desafecció o baixes expectatives? Quan comencen a perfilar-se les trajectòries que acaben en abandonament? Són coherents les pràctiques que s’implementen? Per dissenyar polítiques contra l’abandonament escolar prematur o que promoguin l’èxit acadèmic, cal fer-se aquestes preguntes i analitzar fins a quin punt la manera com funcionen els centres, la seva composició o el perfil propi del professorat incideixen en la construcció d’itineraris d’èxit o fracàs. Així,  les dinàmiques d’inclusió i exclusió educativa no tenen només a veure amb l’accés als estudis, sinó que es vinculen amb els processos d’escolarització que es viuen a l’interior dels mateixos. 

En aquest acte debatrem al voltant de les qüestions següents:

- Quin rol juguen els centres educatius en la construcció de les oportunitats d’èxit, fracàs i/o abandonament escolar dels joves?

- Quins són els mecanismes centrals per entendre els processos d’inclusió i exclusió educativa que es generen en els centres d’educació secundària obligatòria?

- Quines responsabilitats tenen tant els equips docents i directius com l’administració educativa en la provisió d’oportunitats d’èxit per a tots els alumnes? 

- Quines polítiques cal aplicar perquè els centres educatius esdevinguin inclusius per a tot l’alumnat?

Comptarem amb la participació de: 

Aina Tarabini. Professora de sociologia de l’educació a la UAB, investigadora del grup de recerca en Globalització, Educació i Polítiques Socials (GEPS) i directora del projecte de recerca sobre abandonament escolar prematur ABJOVES. 

Contraponents:

- Clara Balaguer, responsable del Programa Èxit 2 del Consorci d’Educació de Barcelona.

- Isabel Balaguer, directora de l’Institut Alzina de Barcelona. 

- Begonya Gasch, presidenta de la Fundació El Llindar.

 Moderarà Ismael Palacín, director de la Fundació Jaume Bofill.

Accés lliure i gratuït. 

El debat es podrà seguir en directe per streaming a través d'aquest web i també via Twitter @FundacioBofill i amb el hashtag #aulabofill.


No arribes a l'hora al debat online? Cap problema! Podràs recuperar el visionat aquí.

Us hi esperem!

 

Exclouen els centres de secundària els alumnes amb més dificultats?
a
Palau Macaya, Obra Social 'la Caixa'

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar