15 noves institucions d'excel·lència al programa "Magnet. Aliances per a l'èxit educatiu"

Aquest curs s'han incorporat 15 noves institucions d'excel·lència al programa "Magnet. Aliances per a l'èxit educatiu". Cadascuna d’aquestes institucions acompanyaran durant 3 anys un centre educatiu amb una composició social desequilibrada, per tal de desenvolupar un projecte innovador, que tingui magnetisme i li permeti recuperar la capacitat d'atraure a les famílies.

Però quines noves institucions s’han sumat al projecte?

D'una banda s'han incorporat 3 centres hospitalaris: l'Hospital de Sant Pau i Recinte Modernista, Serveis de Salut integrats Baix Empordà i Althaia, xarxa assistencial universitària de Manresa.

D'altra banda, s'han afegit diverses institucions que aborden diferents àmbits de les ciències naturals:  l'Institut Català d'Investigació Química (ICIQ), l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), Facultat de Veterinària de la UAB, Centre d'Ecologia i Aplicacions Forestals (CREAF), i Fundació Naturgy

També  s'han sumat diverses escoles tècniques i enginyeries com les de la UPC Manresa EPSEM, el Campus Baix Llobregat de la UPC, l'EscolaTècnca Superior d'Enginyeria (ETSE) de la URV, l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura (ETSA) de la URV, i la Fundació Tecnocampus de Mataró.  

I per últim, el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), que col·labora des de tres de les seves demarcacions territorials: Lleida, Tarragona i Osona.

Com veieu, les institucions magnet són centres de recerca, museus, universitats i altres institucions de referència en un àmbit del coneixement específic (ciència, tecnologia, art, comunicació audiovisual, etc.), que aporten la seva expertesa, coneixements, competències i valors als centres educatius, per fer del seu àmbit de coneixement l'eix vertebrador del projecte d'innovació. Són institucions:

  • Amb un compromís educatiu amb la societat, conscients del seu potencial socialitzador i de la seva capacitat de transferir innovació i coneixement.
  • Que compten amb professionals que tenen possibilitats reals de dedicar una part del seu temps, encara que sigui petita, al projecte.

Les propostes de la institució, són una excusa per desenvolupar situacions d'aprenentatge globalitzat en el centre educatiu, posar en joc les competències del segle 21 i fer reflexió pedagògica amb tot el claustre.

La col·laboració de les institucions es concreta en: sessions de formació per a l'equip docent, activitats amb l'alumnat i les famílies, assessorament en els projectes que desenvolupa el centre educatiu, visibilitat del projecte, cessió d'espais i/o materials...

Però el més important que transmeten els professionals de les institucions partner que participen al programa, és la passió per la seva feina, que provoca tant en el professorat com en l'alumnat, el desig de saber-ne més i les ganes de comunicar tot allò après. 

I com comença l'aliança entre un centre educatiu i una institució partner?

Doncs fent que els dos equips es coneguin mútuament i es generi un clima de confiança que els permeti construir junts propostes engrescadores.

En aquest vídeo podeu veure l'exemple de la primera trobada entre l'equip docent de l'escola Tanit de Santa Coloma de Gramenet, i els científics de l'Institut de Ciències del Mar del CSIC:

https://magnet.cat/com-comencar-una-alianca-entre-un-centre-educatiu-i-una-institucio/

Podeu veure totes les institucions que han participat al programa des d'aquest enllaç:

https://magnet.cat/institucions/

Notícies

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar