El valor educatiu de comunicar: 2a Jornada magnet

  • Data 28/07/2015

Resum de la 2a jornada d’intercanvi d’experiències del programa "Magnet. Aliances per a l’èxit educatiu" que es va realitzar al CaixaForum de Lleida el 29 de juny de 2015 i que tenia com a tema central: El valor educatiu de comunicar.

Van intervenir: Pere Arcas, periodista, realitzador i guionista audiovisual i multimèdia; Enric Brescó, professor de la Facultat de Ciències de l'Educació de la UdL, Josep Ma Gómez, mestre de l'escola Joan Maragall) i com a moderador Francesc Alamon, formador magnet, membre del CRP del segrià i professor de comunicació a la UdL. 

La comunicació és un element central en tot acte educatiu, ja que permet consolidar aprenentatges, posar en joc diverses habilitats i competències (pensament creatiu, presa de decisions, expressió...) i aprendre de manera social i col·laborativa.

Però pels centres educatius que participen en el programa "Magnet. Aliances per a l'èxit educatiu", la comunicació, a més de ser una peça clau dins el procés d'aprenentatge de l'alumnat, també ho és dins el procés de reflexió d'un claustre que aprèn col·laborativament i sobretot, pel que fa a la dimensió externa de la comunicació: com l'escola comunica el seu projecte a les famílies i l'entorn.

És per això que la 2a jornada d'intercanvi d'experiències del programa Magnet. Aliances per a l'èxit educatiu té com a tema central: El valor educatiu de comunicar. Aquesta jornada es durà a terme el 29 de juny a Lleida i posteriorment es farà difusió dels vídeos i materials de la jornada a través del web del programa Magnet: www.fbofill.cat/magnet

La jornada va començar amb una ponència sobre "El valor educatiu d'explicar idees en llenguatge audiovisual" a càrrec de Pere Arcas, periodista, realitzador i guionista audiovisual i multimèdia que l'any 2007 va engegar el departament de projectes d'aprenentatge de Televisió de Catalunya, i actualment impulsa el projecte Ask Yourself, dedicat a explorar les possibilitats del llenguatge audiovisual en l'educació més enllà de la seva tradicional funció informativa o il·lustradora.

Tot seguit es va fer una taula rodona amb Pere Arcas, Enric Brescó (professor de la Facultat de Ciències de l'Educació de la UdL) i Josep Ma Gómez (mestre de l'escola Joan Maragall), moderada per Francesc Alamon (formador magnet, membre del CRP del segrià i professor de comunicació a la UdL).

I, per últim, es van presentar experiències sobre com intervé la comunicació en els projectes dels centres educatius que participen en el programa Magnet:

Experiència: La fruita

Gemma Subirà, Carme Gilart, Anna Romeu de l’escola Pardinyes

Experiència: C.Arenal and E Marquina News 

Maribel Jiménez de l’escola Eduard Marquina i Begonya Parés de l’escola Concepció Arenal

Experiència: Magnet: una oportunitat per establir nous lligams

Xavi Núñez de l’escola Samuntada (Sabadell)

Experiència: Experts en oficis

Consol Gómez de l’escola Joan Maragall (Lleida)

Experiència: Fem un "curt" curt

Talia Salvador de l’escola Josep Ma de Sagarra (Barcelona)

Experiència: La presentació dels projectes artístics

Aleix Clos, Francesc Casabella i Fanny Figueras de l’Institut Moisès Broggi (Barcelona)

I per últim, van cloure l'acte David Vilalta (ICE UAB, coordinador activitats formatives programa magnet) i Roser Argemí (Fundació Jaume Bofill).

Aquesta jornada organitzada per la Fundació Jaume Bofill i l'Institut de Ciències de l'Educació de la UAB, també va comptar amb la col·laboració de l'Obra Social "la Caixa", el CRP del Segrià, el Departament d'Ensenyament i l'Àrea TIC-TAC dels Serveis Territorials d'Ensenyament a Lleida .

El programa "Magnet. Aliances per a l'èxit educatiu" té per objectiu acompanyar els centres educatius en el desenvolupament d'un projecte educatiu en aliança amb una institució d'excel·lència en un camp de coneixement específic (ciència, tecnologia, art, comunicació audiovisual, etc.). Aquesta aliança ha de permetre al centre educatiu desenvolupar un projecte educatiu innovador i de qualitat, un projecte atractiu, que tingui magnetisme i que es converteixi en un projecte de referència en el seu territori, tant per les famílies com per la comunitat educativa.

 

Alguns dels ponents

Equip implicat

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar