Les claus de Portugal per reduir l'abandonament escolar prematur. Què podem aprendre?

 • Data 03/05/2023

La Dra. Sofia Santos, assessora experta del Gabinet del Ministre d’Educació de Portugal en polítiques educatives (2020-2022), ens acompanya per a què ens doni les respostes a preguntes, com ara:

 • Quins factors i mesures han fet possible reduir l'abandonament escolar prematur? 
 • Quin paper ha jugat l’ampliació de l’escolarització obligatòria fins als 18 anys? 
 • Quin ha estat l’impacte de les diverses accions implementades?
 • Quin paper han tingut els municipis en la reducció de l’abandonament? Quines lliçons podem extreure des de Catalunya?, i d'altres.

Vols saber-ne més?

Què és la Plataforma Zero Abandonament?

Catalunya ha reduït les xifres d’abandonament escolar prematur (16,9 %) en els darrers anys, però continuem sent un dels territoris europeus on més joves abandonen els estudis, tant amb relació a Espanya (13,3%) com a la mitjana europea (9,7%).

La Plataforma Zero Abandonament és un espai destinat a agents municipals i educatius per compartir propostes i aprenentatges sobre què funciona contra l’abandonament i on poder explorar i activar, de manera colectiva, noves estratègies per assolir un objectiu comú: reduir la xacra de l’abandonament escolar prematur a Catalunya.

Sobre quins reptes treballem?

 • #ZERO INVISIBILITAT. Com podem organitzar una estratègia de detecció i seguiment de perfils en risc d’abandonament?
 • #ZERO DESCOORDINACIÓ. Com impulsem i liderem un ecosistema local que cooperi i es comprometi amb la lluita contra l’AEP?
 • #ZERO BARRERES ECONÒMIQUES. Com garantim un sistema d’ajuts i beques perquè cap alumne es vegi forçat a trencar els seus itineraris formatius per qüestions econòmiques?
 • #ZERO DIFICULTATS D’APRENENTATGE. Com garantim que tot l’alumnat dels nostres municipis rebi el suport necessari per tenir una experiència d’èxit educatiu que els motivi a continuar estudiant?
 • #ZERO DESORIENTACIÓ. Com garantim la igualtat d’oportunitats en l’accés a l’orientació i acompanyament acadèmic-professional adaptat a les necessitats de tot l’alumnat?
 • #ZERO IMPEDIMENTS AL RETORN. Com impulsem des dels municipis noves oportunitats socials i educatives per a joves que han sortit del sistema educatiu i necessiten metodologies innovadores i restauratives?

Des de la Plataforma, fem una crida oberta als municipis i a tota la comunitat educativa, incloent Ajuntaments, consells comarcals, entitats, fundacions… per lluitar contra l’abandonament escolar.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar