Plataforma Zero Abandonament
ObertUna missió de país: Zero Abandonament
A l’any 2022, uns 97.062 joves d’entre els 18 i els 25 anys van abandonar prematurament el sistema educatiu. Més concretament; 1 de cada 10 joves no va aconseguir graduar-se en el pas de l’educació obligatòria a la postobligatòria; 1 de cada 4 en el batxillerat i 4 de cada 10 en els cicles de grau mig.
Amb aquestes alarmants dades, Catalunya segueix al capdavant de l’abandonament escolar prematur (16,9 %), tant en relació a Espanya (13,9 %) com a la mitjana europea (9,7 % el 2021). Aquest fenomen, amb especial impacte durant les transicions educatives, s’acarnissa especialment amb perfils d’infants i joves concrets: abandonen més els nois, que tenen progenitors amb nivells d’estudis baixos i que viuen en llars amb pocs ingressos.
Perquè una Plataforma contra l’abandonament escolar?
La Plataforma Zero Abandonament, impulsada per la Fundació Bofill, busca reduir l'abandonament escolar prematur a Catalunya reunint ajuntaments, centres educatius, famílies i entitats socials per establir una estratègia integral que aborda la desconnexió educativa a nivell local i comunitari.
L'objectiu principal de la plataforma és crear un sistema educatiu inclusiu, col·laboratiu i coordinat, que garanteixi oportunitats per a tothom, combatent factors com la manca de suport, les barreres econòmiques i la desorientació en la transició educativa i laboral.
Tot i haver reduït l’abandonament educatiu prematur en els darrers 20 anys (del 32% al 16,9€) la lluita contra l’AEP continua sent una assignatura pendent i un tema gravíssim amb importants conseqüències en la vida dels joves. Si no fem res en 10 anys la pèrdua de talent, la precarietat laboral i els baixos nivells d’ingressos marcaran els destins de milers de catalans i catalanes.
La bona notícia és que a Catalunya tenim centenars d'actuacions efectives per reduir l’abandonament liderades per agents compromesos que lluiten, a vegades sense els recursos necessaris i amb sobresaturació de responsabilitats, per no perdre cap jove. Experiències posen de manifest que hi ha solucions provades a arreu del país que demostren que l’abandonament escolar no és una fatalitat.
Convençuts de que podem aprendre dels èxits i dels reptes d’iniciatives catalanes que no desisteixen i que ofereixen segones i terceres oportunitats perquè cap jove deixi d’estudiar, des de la Fundació propulsem La Plataforma Zero Abandonamet, Reptes i solucions contra l’Abandonament Escolar. Un laboratori on explorar, aprendre i compartir iniciatives que funcionen contra l’abandonament escolar
Però què és La Plataforma Zero Abandonament?
És una crida oberta als municipis, i a tota la comunitat educativa, per reduir la xacra de l’abandonament escolar prematur. Un espai per compartir propostes i aprenentatges sobre què funciona als nostres municipis contra l’abandonament i a on poder explorar i activar, de manera col·lectiva, noves estratègies.
Un espai de reflexió i inspiració al voltant de sis dels reptes que tenim com a país per garantir la permanència de l’alumnat en el sistema educatiu postobligatòri:
REPTE 1. #ZERO INVISIBILITAT per un sistema que identifica i fa seguiment de l’alumnat en risc d’AEP. Com podem organitzar un sistema de detecció i seguiment de perfils en risc d’abandonament?
REPTE 2. #ZERO DESCOORDINACIÓ a l’hora d’organitzar i planificar els recursos del territori per tal de reduir l’AEP. Com impulsar i liderar un ecosistema local que cooperi i es comprometi amb la lluita contra l’AEP?
REPTE 3. #ZERO BARRERES ECONÒMIQUES per garantir que l’alumnat en risc tenen cobertes les seves necessitats. Com garantir un sistema d’ajuts i beques perquè cap alumne es vegi forçat a trencar els seus itineraris formatius per qüestions econòmiques?
REPTE 4. ZERO DIFICULTATS D’APRENENTATGE per millorar l’èxit escolar i la motivació per l’estudi. Com podem garantir que tots els i les joves dels nostre municipis reben els suports necessaris per tenir una experiència d’èxit educatiu que els motivi a continuar estudiant?
REPTE 5. #ZERO DESORIENTACIÓ perquè les persones joves siguin conscients del seu propi potencial i de les seves necessitats formatives: Com garantim la igualtat d’oportunitat en l’accés a l’orientació i acompanyament acadèmic-professional adaptat a les necessitats de tot l’alumnat?
REPTE 6. #ZERO IMPEDIMENTS AL RETORN per garantir que tothom té de veritat les mateixes oportunitats de continuar estudiant. Com impulsem des dels municipis noves oportunitats socials i educatives per a joves que han sortit dels sistema educatiu i necessiten metodologies innovadores i restauratives?
Perquè t’hauries d’inscriure?
T’oferim un procés d’aprenentatge en el que compartir iniciatives, reptes, dilemes i oportunitats al voltant de les solucions que funcionen contra l’abandonament escolar prematur. Amb aquest procés volem generar connexions entre els diversos impulsors, afavorir la transferència de reptes i solucions i aportar recursos i coneixements.
- Un espai per avançar d’una manera decidida i col·laborativa en la reducció de l’AEP.
- Participar a un espai d’aprenentatge, assessorament i acompanyament entre iguals al voltant de sis reptes prioritaris contra l’AEP
- Conèixer, compartir i aprendre de mesures efectives que redueixen l’abandonament als municipis.
- Visitar iniciatives i analitzar els seus èxits i desafiaments amb els seus impulsors .
- Accedir a recursos, materials i coneixement expert.
I per això, busquem...
- Professionals vinculats a projectes i serveis municipals- personal tècnic municipal, docents, professionals del tercer sector social, etc.- compromesos amb la igualtat educativa i amb l’abandonament escolar prematur del seu territori.
- Persones amb el desig d’explorar, aprendre i compartir iniciatives per fer front a l’Abandonament Escolar Prematur. Disposades a afrontar reptes difícils de manera col·lectiva.
- Professionals que vulguin millorar les seves pràctiques contra l’AEP o desenvolupar de noves compartint experiències amb altres professionals i municipis.
Més informació a zeroabandonament.cat.
Blog
Llegeix els articles relacionats
Consells Escolars i Ajuntament: Un espai de col·laboració local decisiva contra l’Abandonament Escolar Prematur
Consells Escolars i Ajuntament: Un espai de col·laboració local...
Publicacions
Video
No t’ho perdis
Sabadell Orienta: ‘Resum de la jornada per a professionals de l’Orientació’ - Plataforma Zero Abandonament
Actes
Inscriu-te, aprèn i participa
-
Acompanyament integral i prevenció de l’abandonament escolar: Més enllà del suport acadèmic
Acompanyament integral i prevenció de l’abandonament escolar: Més...
El pròxim 2 de desembre, la Fundació Presme i la Plataforma Zero Abandonament us conviden a participar en una jornada imprescindible, disponible també en streaming...
02/12/2024 10:00h - 12:30h
Hub Social, c/ Girona, 34 interior 08010 Barcelona
Més informació
Actes
Actes anteriors
-
La força dels municipis en l'orientació acadèmicoprofessional
La força dels municipis en l'orientació acadèmicoprofessional
Una adequada orientació acadèmica-professional permet als joves prendre decisions més informades sobre el seu futur, facilitant, una millor transició cap a noves...
11/07/2024 11:00h - 12:30h
Hub Social - C/ de Girona, 34 interior, 08010 Barcelona
Més informació -
Orientació contra l’Abandonament Escolar Prematur
Orientació contra l’Abandonament Escolar Prematur
Posem en joc noves metodologies d’orientació pel Zero Abandonament? ...
22/03/2024 09:30h - 12:30h
Hub Social, C/Girona 34, Interior, Barcelona
Més informació -
Els programes de Formació i Inserció: una eina clau contra l'abandonament escolar als municipis
Els programes de Formació i Inserció: una eina clau contra l'abandonament...
Els Programes de Formació i Inserció (PFI) representen una peça fonamental en la lluita contra l'abandonament escolar prematur (AEP) a Catalunya. ...
07/03/2024 10:30h - 13:00h
Hub Social, C/Girona 34, Interior, Barcelona
Més informació -
Municipis que no abandonen. Què podem fer des dels municipis per lluitar contra l’abandonament escolar?
Municipis que no abandonen. Què podem fer des dels municipis per...
L’any 2022, Catalunya tenia un 16,9% d’abandonament escolar prematur. Això significa que 97.062 joves d’entre els 18 i els 24 anys no tenen estudis secundaris...
01/12/2023 10:30h - 12:10h
Escola d'Hoteleria i Turisme de Barcelona, Carrer del Pintor Alsamora, 3, 08016 Barcelona
Més informació -
Viladecans: Missió cap al Zero Abandonament
Viladecans: Missió cap al Zero Abandonament
Vols assistir al llançament d’una Missió Zero Abandonament? ...
22/11/2023 09:30h - 13:30h
Espai Can Calderon, Calle de Andorra, 64, 08840 Viladecans
Més informació -
Jornada TRAÇANT CAMINS CAP AL ZERO ABANDONAMENT.
Jornada TRAÇANT CAMINS CAP AL ZERO ABANDONAMENT.
Aquest curs escolar 2023-2024 al voltant de deu mil joves no continuaran els estudis després d’haver acabat l’ESO. Sembla que poca cosa ha canviat des de que al mes...
22/09/2023 10:00h - 14:00h
Hub Social. Carrer de Girona, 34. Barcelona.
Més informació
Notícies
Estigues informat
Projectes
Projectes relacionats
Equip
Equip del projecte
-
Aina Tarabini-Castellani
Directora de l'Anuari 2022
Professora titular de Sociologia a la Universitat Autònoma de Barcelona i sots-directora del centre de recerca GEPS-UAB. És especialista en l’estudi de les desigualtats educatives. Formació Doctora en Sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona. Experiència Ha liderat nombrosos projec…
Veure’n més
-
Maribel Garcia Gràcia
Maribel Garcia Gràcia, Doctora en Sociologia de la educació per la Universitat Autònoma de Barcelona i investigadora del GRET del Departament de Sociologia de la mateixa universitat. La seva recerca es centra en les transicions educatives i els itineraris formatius dels joves, amb especial re…
Veure’n més
-
Mauro Mediavilla
Mauro Mediavilla Bordalejo, professor a la Universitat de València i investigador del Grup d'Investigació Avaluació Econòmica Pública (EVALPUB).
Veure’n més
-
Jordi Collet Sabé
Autor
Jordi Collet Sabé, sociòleg, educador social, i professor titular de sociologia de l’educació a la Universitat de Vic (UVic).
Veure’n més
-
Rafael Homet
Rafael Homet és diputat delegat d’Educació de la Diputació de Barcelona.
Veure’n més