Liderar l’equitat educativa: Què poden fer els municipis per combatre la segregació escolar?

  • Data 15/01/2019

Les dades demostren que els nivells de segregació escolar a Catalunya continuen molt alts. El rol proactiu dels municipis pot marcar la diferència a l’hora de combatre la segregació. Quines mesures efectives es poden impulsar? 

Catalunya té uns nivells de segregació massa elevats

Segons dades recollides en l’informe “Mézclate conmigo” publicat per Save the Children Catalunya es trobaria entre els 10 països amb més segregació dins la Unió Europea amb dades de l’any 2015. Una situació que, tal i com assenyala l’informe del síndic de greuges de 2016, en els darrers 15 anys s’ha mantingut o ha incrementat. 

Els alts nivells de segregació són una important amenaça

Durant les últimes dues dècades s’han multiplicat els estudis que demostren que la segregació escolar és negativa per al país i per als municipis. Segons anàlisis realitzades a partir de PISA permeten constatar que els països que milloren més el rendiment escolar de l’alumnat de quinze anys són aquells que han estat capaços de convertir les seves xarxes escolars en més inclusives. 

Reduir la segregació escolar és possible des dels municipis

Cada vegada son més els municipis que assumeixen un rol actiu en la millora educativa i la reducció de la segregació. Diferents experiències demostren que aquest rol proactiu dels Ajuntaments és decisiu per ajuntar esforços de diferents institucions i liderar una estratègia contra la segregació que sigui efectiva. 

Amb l’objectiu de recollir i sintetitzar mesures viables i efectives en aquest àmbit la Fundació Jaume Bofill ha publicat el document “Combatre la segregació escolar: de l’amenaça a l’oportunitat” que repassa les causes de la segregació, les conseqüències de no abordar la problemàtica i detalla fins a 17 propostes concretes de política municipal.

:::::::: Acte: Què poden fer els Ajuntaments per combatre la segregació escolar? :::::::

El proper 15 de gener es celebrarà l’acte en que es pretén donar resposta a preguntes clau al voltant de quin ha de ser el paper dels municipis en el combat contra la segregació:

  • Què poden fer exactament els Ajuntaments per combatre la segregació? Què és el que ja s’està fent des del món municipal? Quines potencialitats i quins obstacles hi ha en el combat contra la segregació a nivell local?
  • Poden els centres educatius, per si sols, combatre la segregació escolar? Quines condicions necessiten per poder fer-ho? Quines són les principals dificultats de la col·laboració entre institucions pel que fa al combat de la segregació?
  • Quines polítiques cal potenciar a nivell nacional per combatre més i millor la segregació? Quins reptes tenim a nivell de sistema educatiu en aquest àmbit?

L’acte comptarà amb la participació de Xavier Bonal, que desgranarà els detalls del document de propostes de política municipal, i Aina Tarabini, que farà balanç del programa Magnet des de la perspectiva de la segregació escolar. 

Posteriorment se celebrarà un debat presentat i moderat per Ismael Palacín, director de la Fundació Jaume Bofill, amb la participació de tres contra ponents:

  • Ignasi García Plata. Director general de Professorat i Personal de Centres Públics (Departament d’Ensenyament)
  • Conxita Gimeno. Directora de l’Escola Montessori de Rubí (Centre Magnet)
  • Lluis Carol. Cap de l’Àrea de Serveis Personals de l’Ajuntament de Barberà del Vallès

L’acte tindrà lloc al Palau Macaya, i s’iniciarà a les 17.30h. L’accés a l’acte és lliure i gratuït, amb inscripció prèvia. El debat es podrà seguir en directe per streaming i també via Twitter amb el hashtag #segregacióescolar.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar