L'orientació a l'ESO. Encara una assignatura pendent?

  • Data 30/04/2015

Síntesi de l'#aulabofill "L'orientació a l'ESO. Encara una assignatura pendent?". Intervenen: Màrius Martínez, professor d'Orientació Professional a la UAB i autor de l'informe, Oriol Homs, sociòleg especialista en món del treball, formació i polítiques socials, Marcel·lina Bosch, Cap del Servei d'Educació de l'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts, Estany Vila, psicopedagoga i orientadora de l'Institut Fort Pius, Enric Roca, professor a la facultat de Ciències de l'educació de la UAB i director d'Edu21. Va exercir de psicopedagog de secundària.

Existeix un model d'orientació educativa a l'educació secundària catalana? Els alumnes reben l'orientació que necessiten? De quins professionals? Quin ha de ser el paper dels municipis? Es dediquen el temps i la freqüència necessaris? Prioritzem l'orientació acadèmica o la professional? Quan ha de començar l'orientació a un alumne? Quin paper hi han de tenir les famílies? Quines competències ha de tenir l'orientador? Quin ha de ser el rol del tutor? Com podem promoure un nou model d'orientació més efectiu, preventiu i promocionador a tots els centres? 

En aquest acte impulsat per l'Institut de Ciències de l'Educació de la UAB i la Fundació Jaume Bofill es va debatre sobre aquestes qüestions i es va presentar l'informe promogut per les dues institucions: “Després de l'ESO què puc fer? Diagnosi i propostes per a l'orientació educativa de 12 a 16 anys” .Fundació Jaume Bofill, col·lecció Informes Breus, núm. 56, de Màrius Martínez i Laura Arnau (amb la col·laboració de Marta Sabaté).

La recerca busca descriure la situació de les pràctiques de l'orientació acadèmica i professional que es donen als centres de secundària de Catalunya. L'orientació en aquesta etapa educativa és cabdal per acompanyar les trajectòries educatives de l'alumnat i, sobretot, per prevenir l'abandonament.

L'estudi identifica allò que es fa i com es fa, el rol que juguen els diferents actors: docents, tutors, orientadors, equips directius i famílies per a orientar els joves en la secundària obligatòria.

A partir de l'anàlisi dels processos d'orientació que es duen a terme a més de 100 centres de tot el territori, es presenten un conjunt de propostes per a identificar primer i definir després les bases d'un model d'orientació. Aquest model ha de contemplar tota l'etapa, el rol dels diferents agents i els processos educatius més importants per orientar els futurs estudiants, treballadors i ciutadans de Catalunya. 

 

Per a més informació consulteu la informació relacionada.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar