Més enllà de l’acollida. Com garantir l'èxit educatiu de l'alumnat d'origen immigrant?

  • Data 21/12/2018

Vídeo-resum de  l'#aulabofill  Més enllà de l’acollida. Com garantir l'èxit educatiu de l'alumnat d'origen immigrant?

En els darrers anys, Catalunya ha fet grans esforços en l’acolliment i la integració de l’alumnat nouvingut, així com en l’atenció a la diversitat cultural a les escoles i els instituts. Malgrat tot, diversos estudis demostren que una part important de l’alumnat d’origen immigrant segueix tenint mals resultats escolars i baixes taxes de graduació. Que aquest desavantatge afecti també a nois i noies nascuts a Catalunya alerta del risc de cronificació del fracàs escolar entre els descendents de la immigració.  

L’alumnat amb antecedents migratoris recents representa una mica més d’una quarta part dels alumnes, un volum prou important com perquè esdevingui un objectiu prioritari de les polítiques educatives i socials del país. 

El Centre d’Estudis Demogràfics (CED) ho ha constatat recentment en l’estudi “El fracàs escolar dels descendents de la immigració a Catalunya: més que una assignatura pendent”, on s’analitza per primera vegada el fracàs escolar dels descendents de la immigració internacional a Catalunya segons generació i país d’origen. Aquesta recerca posa de manifest que l’alumnat d’origen immigrant acumula elevades quotes de fracàs escolar (menys assoliment del Grau d’ESO), fenomen que no només afecta  els nois i noies nascuts a l’estranger sinó també els fills i filles de persones nouvingudes, és a dir, els descendents de la immigració.  La recerca, a més, apunta un altre dada rellevant: el rendiment educatiu varia segons el país de procedència i es detecten alguns grups amb una alta concentració d’alumnat que no supera el graduat escolar.

El debat va centrar-se en com la magnitud del repte obliga a revisar les mesures dutes a terme fins ara i dissenyar una nova generació de polítiques educatives i socials que, més enllà de continuar acollint als nois i noies nouvinguts, ha de millorar en l’acompanyament tant de l’alumnat immigrant com dels descendents de la immigració, per tal de garantir-ne el progrés educatiu i atendre adequadament als més desavantatjats. 

L’acte va comptar amb la participació d’Andreu Domingo i Jordi Bayona, del Centre d’Estudis Demogràfics i autors de “El fracàs escolar dels descendents de la immigració a Catalunya: més que una assignatura pendent”.

El debat, presentat i moderat per Mònica Nadal, directora de recerca de la Fundació Jaume Bofill, va comptar amb les intervencions de quatre contraponents:

  • Carles Macian, Adjunt al secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania
  • Josep Vallcorba, Director general d'Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat
  • Josep Palacios, Tècnic Assessor del Servei d’Igualtat i Ciutadania de l’Ajuntament de Mataró
  • Rosalina Alcalde, Doctora en Sociologia

Ponents

Equip implicat

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar