marope-vertical300x405_1.jpg
13/03/2018
08:15h - 13:00h

Del currículum competencial a la transformació educativa

Auditori del Cosmocaixa Veure mapa

N’hi ha prou amb canviar el currículum perquè canviï l’aprenentatge dels infants a l’escola? Quins altres canvis són necessaris? I què els pot fer possibles?

Les iniciatives en xarxa de transformació educativa a Catalunya són fets aïllats?, o formen part d’un moviment més ampli que arreu del món busca un aprenentatge rellevant i amb sentit per a tots els infants, compromès amb la millora social?

Aquest és l’enfocament de la iniciativa mundial pel canvi educatiu de l’International Bureau of Education de la UNESCO que es presenta a Barcelona a l'Auditori del CosmoCaixa dimarts 13 de març de les 9.30 h a les 14 h 

PROGRAMA (provisional):

9.15 h. Presentació de la Jornada a càrrec d’Eduard Vallory, president del Centre UNESCO de Catalunya

9.30 h Conferència de la Dra. Mmantsetsa Marope, directora de l’International Bureau of Education (UNESCO): “El futur del currículum: transformant l’ensenyament, l’aprenentatge i l’avaluació”

Conversa amb Alfons Cornella, fundador de l'Institute of Next

10.45 h. Pausa

11.15 h. Reptes per possibilitar un aprenentatge rellevant i amb sentit per a tothom. 

Coral Regí, directora de l’Escola Virolai; Xavier Chavarría, inspector en cap de Barcelona; Cèsar Coll, catedràtic de Psicologia de l’Educació de la UB; Marina Subirats, sociòloga i exregidora d’Educació (moderadora)

12.00 h. El treball en xarxa per la transformació educativa

Xarxa de Competències Bàsiques, Escola Nova 21, Xarxes per al Canvi, Xarxa d’orientació, Educació 360, Xarxa d’Acords de Coresponsabilitat del Vallès, Xarxa d'escoles públiques inquietes del Garraf

Coordina: Rafa Homet, diputat d'Educació de la Diputació de Barcelona

Dinamitza: Oriol Ripoll, especialista en jocs

13.45h. Cloenda: Conclusions de la jornada, recepció de les propostes per part del secretari general d’Ensenyament de la Generalitat, Sr. Lluís Baulenas, i cloenda amb el M.H. Sr. Roger Torrent, president del Parlament. 

La transformació educativa que a Catalunya promouen docents, xarxes col·laboratives, entitats i institucions, repensa el propòsit educatiu des de l’actualització del currículum competencial, i en conseqüència la manera com s’aprèn, què i com s’avalua, i el rol i la formació dels docents. 

Aquestes iniciatives entomen la crida de la UNESCO a “repensar el propòsit de l’educació i l’organització de l’aprenentatge”, com ho fa també la nova iniciativa de l’International Bureau of Education (IBE), la branca acadèmica de la UNESCO que promou que els sistemes educatius adoptin currículums competencials transformant l’experiència d’aprenentatge dels infants per donar resposta als grans reptes globals.

En aquest sentit, la Directora de l’IBE-UNESCO, Dra Mmantsetsa Marope, plantejarà a Barcelona la importància d’aquesta transformació en una jornada organitzada de manera conjunta per institucions públiques i entitats de la societat civil. “L’element més important del canvi educatiu no és només respondre al context, sinó generar persones que aprenguin com canviar el context per millorar-lo”, afirma Marope.

L’objectiu de la transformació educativa és tan gran, que tan sols el treball complementari de xarxes i agents diversos en una mateixa direcció el pot fer possible. Per això, la jornada vol debatre també, d’una banda, les fites a superar per passar del currículum competencial a una veritable personalització de l’aprenentatge, a una escola inclusiva i orientadora i a una avaluació que possibiliti aprendre a aprendre. I d’una altra, mostrar la rellevància i complementarietat en el treball per la transformació educativa de les diverses xarxes existents com a motor de canvi col·laboratiu entre docents i centres, arrelats al territori.

La Dra. Mmantsetsa Marope és la directora de l'International Bureau of Education (UNESCO) des de l'any 2014. En la darrera dècada ha tingut diverses responsabilitats a la UNESCO, entre els quals destaca la seva posició com a directora de la Divisió d’Educació i Aprenentatge i de Desenvolupament de Competències. 

Servei de traducció simultània. Entrada lliure i aforament limitat. Us hi esperem!

També pots seguir l'acte en directe! Segueix el debat en directe a través de la web del Centre UNESCO de Catalunya, de web de la Fundació Jaume Bofill i per twitter #TransformacióEducativa

 

Del currículum competencial a la transformació educativa
a
Auditori del Cosmocaixa

Equip

Equip implicat

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar