ad4-fb_actes_896x1200-1.jpg
21/10/2023
09:30h - 14:15h

Scratch Jr Tactile day

C/ de Girona, 34 interior, 08010 Barcelona Veure mapa

Sabem que a les aules sovint no tenen prou recursos accessibles en l'àmbit de la robòtica i la programació. Per això estem convençudes que calen continguts i propostes educatives inclusius, que permetin a l'alumnat jugar i aprendre a la vegada que desenvolupa les habilitats del pensament computacional i les fa accessibles per a qualsevol. És en aquesta línia que l'estratègia d'Equitat Digital de la Fundació Bofill juntament amb Sistema THEAD impulsem la jornada Scratch Jr. Tactile day on volem connectar espais maker amb escoles per la inclusió.

 • Per què impulsem la jornada Scratch Jr. Tactile?

Aquesta és una jornada que preveu la participació de centres educatius que vulguin incloure el pensament computacional de manera inclusiva.  Al mateix temps, busquem connectar espais maker i ateneus de fabricació digital que vulguin posar a l'abast el seu coneixement i equipaments, per fomentar la creació d'una xarxa de col·laboració entre centres educatius per generar activitats i recursos inclusius al servei de la comunitat educativa.

Volem apropar el pensament computacional i la programació a tots els centres, independentment de la seva capacitat de recursos, o de les característiques i particularitats del seu alumant. A més, volem promoure espais de col·laboració entre espais de fabricació digital i centres educatius, impulsant projectes educatius vivencials, que resolguin problemes reals, i que promoguin el treball entre diferents agents que participen de la comunitat educativa. Finalment, pensem que només promovent espais per a la col·laboració entre diferents actors de la comunitat educativa aconseguirem humanitzar la tecnologia, afavorint l'aparició de molts més recursos accessibles per derrocar barreres i promoure la igualtat d'oportunitats i la inclusió, maximitzant l’impacte social positiu.

 • Per què he de venir a la jornada Scratch Jr. Tactile Day?

T'animem a venir a la jornada de presentació que hem preparat pel pròxim 21 d'octubre on descobriràs com podràs d'adquirir coneixements en accessibilitat, equitat a l'aula, pensament computacional i l’ús de tecnologies educatives inclusives com Scratch Jr Tactile. A més t'aproparem al treball en un entorn de col·laboració estreta amb altres professionals de l'educació i experts d’espais de fabricació digital, i espais maker. Això et proporcionarà l'oportunitat de compartir coneixements, idees i bones pràctiques.

Com a part del pilot, totes les assistents a la jornada s'emportaran: 

 1. Un kit de materials didàctics impresos per impulsar el pensament computacional desendollat a l'aula. 
 2. Una guia d'accessibilitat digital i d'inclusió per fer servir a l'aula. 
 3. Un kit de cartes tàctils Scratch Jr Tactile per impulsar el pensament desendollat a l'aula de manera accessible.
 4. Una guia de fabricació del kit físic Scratch Jr. Tactile amb eines de disseny i de fabricació digital.

Programa de l'acte:

 • 09:30 - 10:00 / Benvingudes al Hub Social! Cafè de benvinguda i xarxa.
 • 10:00 - 10:10 / Obertura de l'acte a càrrec d'Héctor Martínez.
 • 10:10 - 11:00 / Taula rodona: “Com fem la programació inclusiva i accessible per a tothom? moderada per Roger Olivella (Sistema THEAD).
 • 11:00 - 11:45 / Presentació del projecte pilot Connectant espais maker amb escoles per la inclusió, a càrrec de Maria Soeane (Sistema THEAD).
 • 11:45 - 12:15 / Cafè

La jornada serà retransmesa en línia fins aquest punt (els tallers no seran retransmesos). T'animem a participar presencialment per gaudir de l'experiència de la jornada en la seva plenitud.

12:15 - 13:00 / Espai de taller 1: Un canvi de mirada cap a posar la tecnologia al servei de la inclusió i l’equitat:

 • Inclusió, disseny universal d'aprenentatge (DUA) i ODS
 • Scratch Jr Tactile i la seva aplicació a l’aula
 • Crear activitats vinculades al context de cadascú (situacions d’aprenentatge)
 • 13:00 - 13:45 / Espai de taller 2: Els espais de fabricació digital com a espais d'oportunitats educatives
  • Pensament computacional desendollat
  • Disseny 3D-2D (Tinkercad o similars) i fabricació digital
 • 13:45 - 14:15 / Properes passes, línies estratègiques del projecte i passes a seguir: Com ens activem?

Scratch Jr Tactile day
a
C/ de Girona, 34 interior, 08010 Barcelona

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar