estudiantuniversitari_banner400.jpg
25/05/2016
07:00h - 11:00h

Qui és i com viu l’estudiantat universitari avui? (Barcelona)

Barcelona: Auditori de la Pedrera Veure mapa

Com són els estudiants universitaris? Quin és el seu origen social? Ha canviat el seu perfil en els darrers anys? Estudien tots a temps complet, o  compaginen l’estudi amb la feina? Com fan front a les despeses associades als estudis superiors? Participen en el teixit associatiu universitari? El sistema universitari, és equitatiu en l’accés? S’ha adaptat a les noves demandes socials sobre l’educació? Quin paper té avui en la mobilitat social? Quin paper podria jugar en l’ascensor social?

Les dades de l’enquesta Via Universitària mostren que les universitats de la Xarxa Vives són cada vegada més inclusives, però hi ha encara diferències importants en l’accés i la trajectòria universitària dels estudiants en funció de l’educació dels pares, el seu nivell econòmic i la seva posició social. L’origen familiar condiciona l’accés a la universitat però també la possibilitat d’estudiar: les famílies suporten majoritàriament les despeses associades a l’estudi i a les despeses quotidianes mentre que les beques tenen un pes gairebé residual.

Aquestes són dues de les conclusions de l’anàlisi de les dades del Via Universitària. Aquesta recerca (en la que han participat 19 universitats i 20.512 estudiants de les universitats de la Xarxa Vives) ens aporta informació de gran valor sobre les condicions de vida dels i de les estudiants, la seva dedicació a l’estudi, la seva relació amb el món laboral, les seves expectatives sobre els estudis i les diferències entre estudiants d’una o altra branca d’estudis.

Vols saber-ne més? No et perdis les presentacions públiques de resultats que es faran a quatre ciutats de l’arc mediterrani en els propers dies. L’accés és lliure i gratuït, però cal inscriure-s’hi.

Programa

9 h-9.30 h Acreditacions

9.30 h-9.45 h Obertura

Lluís Farrés, director de l’àrea de Coneixement i Recerca de la Fundació Catalunya-la Pedrera.

Francisco J. Mora, president de la Xarxa Vives d’Universitats i rector de la Universitat Politècnica de València.

Ismael Palacín, director de la Fundació Jaume Bofill.

Modera: Màrius Martínez, professor titular d'Orientació Professional a la Universitat Autònoma de Barcelona.

9.45 h-10.30 h Presentació dels principals resultats de l’informe

Com són els estudiants universitaris? Quins tipus de trajectòries segueixen?

Com és l’ofici de l’estudiant avui?

F. Xavier Grau, vicepresident I de la Xarxa Vives d’Universitats.

Elena Sintes, directora científica i executiva de Via Universitària i coautora de l’informe.

10.30 h-11 h Pausa cafè

11 h-12.30 h Debat obert al públic

Quins són els resultats més rellevants de l’informe? Basant-nos en aquests, quines polítiques caldria implementar?

Antonio Ariño, catedràtic de Sociologia de la Universitat de València i membre de l’equip assessor de Via Universitària.

Miquel Martínez, catedràtic de Teoria de l’Educació de la Universitat de Barcelona i i membre de l’equip assessor de Via Universitària.

Elena Sintes, directora científica i executiva de Via Universitària i coautora de l’informe.

Gemma Espigares, expresidenta de Consell de l’Estudiantat de les Universitats Catalanes- CEUCAT i membre del consell d’estudiants de Via Universitària.

12.30 h-12.45 h Cloenda

Com traslladem el debat sobre la universitat a la societat? Com es pot continuar generant coneixement sobre els estudiants universitaris?

Antonio Ariño, catedràtic de Sociologia de la Universitat de València i membre de l’equip assessor de Via Universitària.

Miquel Martínez, catedràtic de Teoria de l’Educació de la Universitat de Barcelona i membre de l’equip assessor de Via Universitària.

 

Accés lliure i gratuït. Cal que us inscriviu.

El debat es podrà seguir en directe per streaming a través d'aquest web, i també via Twitter amb el hashtag #viauni

No arribes a l'hora al debat online? Cap problema! Podràs recuperar el visionat aquí.

Us hi esperem!

 

Qui és i com viu l’estudiantat universitari avui? (Barcelona)
a
Barcelona: Auditori de la Pedrera

Equip

Equip implicat

Altres

col·laboradors

Fundació Catalunya la Pedrera

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar