Kit d’activista per la DeSegregACCIÓ!

Notícies

La segregació escolar no és un fenomen natural i inevitable, i si no s’actua amb urgència creixerà ràpidament a molts pobles i ciutats per la crisi de la Covid-19. Ens hi juguem la cohesió social i el destí educatiu de molts nois i noies, i tots podem fer-hi molt per provocar el canvi necessari.

Amb aquest kit d’activista et proposem algunes accions i aportem eines i idees perquè tu també puguis passar a l’acció al teu municipi. Les hem agrupat en 4 àmbits:

 1. Explica a les xarxes socials com està la segregació al teu municipi i quines mesures es poden impulsar
 2. Fes que els mitjans locals en parlin!
  1. Escriu als mitjans de comunicació locals del teu municipi
  2. Escriu una carta al director o un article d’opinió
  3. Ets un mitjà de comunicació?
 3. Contacta els teus polítics municipals i fes-los saber que et preocupa el problema
  1. Escriu al teu alcalde o alcaldessa i al regidor responsable d’educació.
  2. Fes arribar informació als grups municipals
  3. Promou una moció al ple de l’Ajuntament
 4. Vols saber-ne més? Què és la segregació escolar, per què és rellevant i com està el teu municipi?
Acabar amb la segregació escolar als municipis és possible, i és urgent. Entre tots podem fer-ho possible i el paper dels municipis i ajuntaments és vital. Actua!


1. Explica a les xarxes socials com està la segregació al teu municipi i quines mesures es poden impulsar

  Et suggerim alguns exemples de missatges que pots compartir a les xarxes socials i així fer arribar a més gent la teva preocupació per la segregació escolar. No dubtis a fer els teus propis tuits o publicacions destacant aquells aspectes que més et preocupin a tu o a la teva organització:

  • #NomMunicipi està entre els municipis amb més segregació escolar de Catalunya. Això ha de canviar ja, ens hi juguem molt! #DeSegregACCIÓ
  • T’agradaria veure #Nommunicipi a la llista dels pobles i ciutats amb menys segregació escolar de Catalunya? Combatre la segregació escolar és possible. Som-hi! #DeSegregACCIÓ
  • La segregació escolar no és un fenomen natural i inevitable. Podem fer molt per canviar la manera com #NomMunicipi l’afronta. Passem a l’acció! #DeSegregACCIÓ
  • El govern de #NomMunicipi està fent prou per combatre la segregació escolar? És possible i urgent! Hi ha en joc la cohesió social i el destí educatiu de molts nois i noies! #DeSegregACCIÓ
  • Tots podem marcar la diferència al nostre municipi. Acabem amb la segregació escolar a #NomMunicipi ja! #DeSegregACCIÓ
  • Catalunya és un dels països amb més segregació escolar d’Europa. I amb la Covid-19 això podria empitjorar. Acabar amb la segregació escolar des dels municipis és possible i urgent! #DeSegregACCIÓ
  • La segregació escolar equival, el dia de demà, a més atur, més precarietat laboral i menys resistència a les crisis econòmiques. La bona notícia: sabem com combatre-la. Fem-ho possible! #DeSegregACCIÓ
  • La segregació escolar és una amenaça per la cohesió social i la igualtat d’oportunitats a #NomMunicipi. Tots podem fer-hi molt per provocar un canvi. Passem a l’acció! #DeSegregACCIÓ

  Recorda utilitzar el hashtag #DeSegregACCIÓ i etiquetar responsables polítics municipals, mitjans de comunicació locals o a altres persones o organitzacions a les que els pot interessar. Així aconseguiràs que més gent en parli!

  Per acompanyar les teves publicacions a les xarxes pots utilitzar les imatges que trobaràs al twitter de la Fundació Bofill.

  I aquesta infografia amb les 6 mesures urgents que pot impulsar un ajuntament per combatre la segregació escolar.

  I també pots compartir aquests enllaços a notícies sobre el tema:

  2. Fes que els mitjans locals en parlin!

  Per aconseguir canvis en un problema que et preocupa, pot resultar molt eficaç adreçar-te a periodistes locals per fer-los saber que la segregació escolar és un problema greu que cal afrontar.

  Però, com podem fer-ho? Per dir-los què? A continuació compartim algunes indicacions que et poden servir per interpel·lar als mitjans locals i comarcals i convèncer-los de que tots podeu fer molt per ajudar a combatre la segregació escolar al vostre municipi.

  Escriu als teus mitjans locals (la ràdio o televisió municipal, el diari del poble o ciutat…) per Twitter, Facebook o correu i parla’ls del problema. Segur que a ells també els preocupa!

  • Busca el perfil dels mitjans del teu municipi o de la teva comarca a les xarxes socials (Twitter, Facebook i Instagram).
  • Si prefereixes escriure’ls per correu, segur que la web del mitjà tenen un apartat de contacte per poder-los fer arribar la informació.

  Quina informació els pots fer arribar?

  Una altra via per interpel·lar els mitjans de comunicació locals o comarcals és a través d’articles d’opinió o cartes al director. Et deixem alguns consells per redactar un article, és molt senzill i et permetrà arribar als mitjans i a molta més gent:

  • Un títol que enganxi: és important generar interès i captar el lector ja des del títol. Millor que sigui curt, senzill però que interpel·li al lector.
  • La realitat del municipi: als articles o cartes al director de mitjans locals és preferible que prioritzis la perspectiva municipal, així serà més interessant per als lectors del mitjà.
  • Experiència personal: per què t’interessa aquest tema? Has tingut o tens alguna experiència pròpia o vinculació personal amb la problemàtica? Les persones connectem molt més amb aquelles històries viscudes i explicades en primera persona, així que, si en tens, explica-les!

  Millor poc però clar: l’objectiu d’un article d’opinió o carta al director no és que el lector conegui en profunditat tots els detalls sobre la segregació escolar, sinó que tingui un primer contacte amb el tema, entengui per què és rellevant i en vulgui saber més.

  Rigorós, però no tècnic: l’estil de l’article o la carta ha de ser preferiblement divulgatiu, sense moltes dades ni xifres que el converteixi en un escrit massa tècnic.

  • Crida a l’acció: és recomanable que l’article acabi amb una crida a l’acció, que aquells lectors que
  • Comparteix-lo! Has escrit un article d’opinió a un mitjà local o una carta al director o directora? No oblidis de compartir-lo a les teves xarxes socials i amb els teus amics i coneguts a qui creguis que pot interessar. Tots podem fer-hi molt per combatre la segregació escolar des dels nostre poble o ciutat.

  Ets un mitjà de comunicació?

  Aquí tens més informació sobre la importància de combatre la segregació escolar i què hi pot fer l’ajuntament del teu municipi:

  A partir d’aquí, et proposem algunes preguntes que podeu fer al govern municipal:

  • Quines de les 6 mesures urgents ja s’estan aplicant al municipi, i quines no?
  • Quines mesures contra la segregació escolar s’està planificant de desplegar en els propers 3 mesos?
  • Pensa l’Ajuntament promoure un pacte local contra la segregació escolar?
  • Quins són els principals àmbits de millora del municipi en segregació escolar a mig termini?
  • Quines mesures de mig termini pensa prioritzar l’Ajuntament?

  Si en vols saber més, escriu-nos a obrimeducacio@fbofill.cat

  3. Contacta els teus polítics municipals i fes-los saber que et preocupa el problema

  Escriu al teu alcalde o alcaldessa i al regidor responsable d’educació.

  El primer pas que pots fer és sensibilitzar i preguntar quines mesures s’estan prenent actualment als responsables polítics de l’Ajuntament. Concretament pots enviar un correu a l’Alcalde o Alcaldessa, i al regidor/a responsable d’Educació. Trobaràs el seu correu electrònic al web de l’Ajuntament.

  Alguns missatges rellevants que els pots fer arribar són els següents:

  • Destaca en quina situació es troba el teu municipi. Si té alts nivells de segregació escolar, si empitjora, o si li manquen dispositius clau per fer-hi front. Per saber-ho consulta el document “Vols saber el grau de segregació escolar del teu municipi?
  • Explica per què és important reduir la segregació escolar. Explica-li que la segregació escolar està relacionada amb pitjors nivells educatius globals en el municipi i amb més abandonament escolar. Si vols saber més sobre per què és rellevant la segregació escolar, pots consultar el document “Combatre la segregació escolar: de l’amenaça a l’oportunitat
  • Subratlla amb claredat les mesures que es poden emprendre contra la segregació escolar. Els pots recordar les 6 mesures d’urgència o les 6 mesures a mig i llarg termini del “Dossier - Preinscripció i segregació escolar davant la Covid-19”. Pots consultar també la infografia “6 mesures urgents que pot impulsar el teu ajuntament”
  • Pregunta quines són les mesures que el govern municipal està desplegant per fer front a aquesta problemàtica.

  Fes arribar informació als grups municipals

  Pots fer arribar la mateixa informació que a l’Alcalde o Alcaldessa a la resta de grups municipals de l’Ajuntament, és a dir, a la resta de partits polítics. Trobaràs els seus contactes al web de l’Ajuntament.

  A banda de sensibilitzar-los, pots suggerir que des de l’oposició es facin preguntes al govern. Algunes preguntes que es poden fer al govern municipal poden ser:

  • Quines de les 6 mesures urgents ja s’estan aplicant al municipi, i quines no?
  • Quines mesures contra la segregació escolar s’està planificant de desplegar en els propers 3 mesos?
  • Pensa l’Ajuntament promoure un pacte local contra la segregació escolar?
  • Quins són els principals àmbits de millora del municipi en segregació escolar a mig termini? Quines mesures de mig termini pensa prioritzar l’Ajuntament?

  Promou una moció al ple de l’Ajuntament

  Si el teu municipi té alts nivells de segregació escolar o no té les mesures efectives necessàries pots impulsar l’aprovació d’una moció al ple municipal perquè l’ajuntament ho faci.

  Pots impulsar una moció al ple tant des d’una entitat de la comunitat social i educativa del municipi, com des d’un grup municipal. Ara bé, en molts dels Ajuntaments els que poden presentar formalment una moció al ple són els grups municipals.

  Des del projecte Obrim l’Educació posem a disposició d’entitats i grups municipals una plantilla de moció per desplegar mesures d’urgència per combatre la segregació escolar a nivell municipal. Podeu acabar d’adaptar la moció a la realitat del vostre municipi, tenint en compte les dades que s’indiquen en la pròpia plantilla de moció.

   Per a dubtes sobre la moció, podeu enviar un correu electrònic a obrimeducacio@fbofill.cat.

   4. Vols saber-ne més? Què és la segregació escolar, per què és rellevant i com està el teu municipi?

   Què és la segregació escolar?

   La segregació escolar és la desigual distribució de l’alumnat entre la xarxa de centres educatius. Provoca que en determinats centres es concentri alumnat amb desavantatges, ja sigui per vulnerabilitats socioeconòmiques o per raó d’origen.

   Com està actualment Catalunya en segregació escolar?

   Catalunya es troba actualment entre els 10 països d’Europa amb més segregació escolar. En els últims 5 anys els nivells de segregació no s’han reduït significativament i més de la meitat dels municipis de més de 10.000 habitants han empitjorat. Aquests alts nivells de segregació escolar assenyalen la manca de desplegament de mesures efectives contra la segregació.

   Per què és rellevant la segregació escolar?

   La segregació, a part de ser moralment reprovable, és molt nociva per a les persones i els municipis que la pateixen. Algunes de les conseqüències negatives de la segregació escolar són:

   • Empitjora els resultats educatius de les persones que la pateixen. L’alumnat vulnerable que va a centres educatius amb concentració d’alumnat vulnerable, als 15 anys, té uns resultats educatius equivalents a 2,5 anys menys d’escolarització respecte a la mitjana global de l’alumnat. Un efecte que pràcticament desapareix quan l’alumnat vulnerable va a escoles diverses.
   • Les societats amb més segregació escolar tenen pitjors indicadors educatius i socials. Les societats amb més segregació escolar estan relacionades amb resultats educatius globals baixos, alts nivells d’abandonament escolar, pitjors nivells de cohesió social o alts nivells d’atur.

   Com està el meu municipi?

   Pots consultar com està el teu municipi en l’informe complet “Estat i evolució de la segregació escolar a Catalunya -2020”, o pots consultar les dades clau dels municipis en el document Vols saber el grau de segregació escolar del teu municipi?”.

   L’actual crisi de la COVID-19 arriba en un moment delicat, ja que molts municipis no disposen de mesures efectives contra la segregació escolar. Si no s’implementen mesures urgents, la segregació podria créixer ràpidament. Alguns dels grups de municipis que més preocupen.

   • 44 municipis tenen nivells de segregació escolar alta i en els últims 5 anys han empitjorat
   • 33 municipis amb alta segregació no disposen d’Oficina Municipal d’Escolarització (OME)
   • 19 municipis no identifiquen alumnat NESE B


   Et convidem a difondre aquest kit d'activista i compartir-lo amb tothom qui creguis que li pot interessar. També pots descarregar-lo complet aquí.

   Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

   Acceptar