Materials i recursos per a la transformació educativa

Durant els 3 anys d’Escola Nova 21 es van generar diversos materials i recursos per acompanyar els centres en els seus processos de transformació educativa. Ara, un cop el programa ha finalitzat, tots aquests materials estan disponibles en obert a la web d'Escola Nova 21, a disposició de totes aquelles escoles, instituts, equips directius, docents i famílies que estiguin interessades a impulsar processos de transformació educativa a les seves escoles i instituts.

Us en fem un recull:

1) La visió de centre

A través d’un procés participatiu que compta amb la reflexió conjunta d’infants i joves, famílies i claustre, es construeix el consens de tota la comunitat educativa per donar resposta a la pregunta de “quina escola volem el 2030?”. La visió de centre és la resposta de la comunitat educativa a aquesta pregunta. La creació d’aquesta visió inclou el replantejament del propòsit, les pràctiques educatives, l’avaluació i l’organització del centre.

Materials disponibles:

Kit per a la creació de la visió de centre


2) La Rúbrica de Canvi educatiu

La Rúbrica de canvi educatiu és una eina de reflexió i d’aprenentatge que té com a objectiu orientar el centre sobre la seva situació actual i poder prendre decisions per a la millora. Tanmateix, la Rúbrica no ofereix receptes de canvi ni un ideal a assolir, sinó que desgrana els elements de l’horitzó comú cap al qual orientar la transformació de manera que es puguin adaptar a la realitat del centre.

La Rúbrica està pensada per ser una eina d’orientació i autoavaluació per als processos de transformació educativa de les escoles i instituts. És una eina que han fet servir els centres educatius d’Escola Nova 21 i Xarxes per al Canvi, i tothom que hi tingui interès pot entrar-hi i consultar-la a través de l’accés per a visitant:

Materials disponibles:

Materials de suport de la Rúbrica de canvi

3) Les visites i residències a centres referents

Una de les eines clau en el procés de transformació dels centres de la mostra d’Escola Nova 21 van ser les visites i residències en centres de referència. El propòsit d’aquestes visites i estades formatives és veure i comprendre el canvi de paradigma que exemplifiquen els centres referents i aprendre de la seva experiència per després transferir i adaptar aquests aprenentatges al context del centre de procedència.

Materials disponibles:

Formació en residència

Visites a centres


4) La participació de les famílies en el procés de canvi

Cal reconèixer i valorar la capacitat de les famílies per estimular i recolzar accions de canvi i millora en els centres educatius. Les famílies i el centre educatiu tenen un objectiu comú: el desenvolupament d’experiències d’aprenentatge que permetin als infants i joves desenvolupar el seu projecte vital amb dignitat i benestar. És per això que es necessita una col·laboració mútua i una comunicació fluida, basada en una relació de confiança entre les famílies i el centre.

El programa Escola Nova 21 ha posat a disposició dels centres diverses propostes de dinàmiques i orientacions per involucrar a les famílies en el procés de transformació educativa dels centres.

Materials disponibles:

Orientacions - Tret de sortida amb les famílies


5) L’espiral d’indagació

L’Espiral d’indagació (Spiral of Inquiry) és una metodologia d’indagació en equip que té per objectiu la millora dels aprenentatges de tots els alumnes. Es va proposar com a eina de millora per a la transformació dels centres educatius que formaven part de les xarxes locals de transformació educativa.

Els equips docents practiquen l’Espiral d’indagació per abordar junts les dificultats del seu alumnat i per consensuar què marcarà la diferència i on cal fer un esforç i implementar noves accions que portin a alguns canvis. Aquests canvis fan referència a la millora que es busca, i afecten els 4 eixos de l’horitzó comú de canvi: aprenentatge competencial, pràctiques d’aprenentatge fonamentades, avaluació i organització.

Materials disponibles:

L’Espiral d’Indagació

Per saber-ne més:


Us animem a copiar, redistribuir, remesclar o transformar aquests materials, i esperem que us serveixin com a suport o inspiració per impulsar els processos de transformació educativa dels vostres centres.

Notícies

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar