Ismael Palacín
Director
Ismael Palacín, director of Fundació Bofill.
See more
El proper 14 de setembre a les 18.30 h, a l'Auditori del MACBA, portarem a terme una nova edició dels Debats d'Educació. En aquesta ocasió, us convidem a conèixer les idees forces del nou treball de Charles Leadbeater, una autoritat mundial en innovació, creativitat i aprenentatges. Ens preguntarem quines són les tendències educatives d’èxit i explorarem l’aprenentatge basat en problemes i l’anomenat aprenentatge dinàmic.
Leadbeater afirma que els sistemes educatius han de facilitar que: 1) l’alumnat aprengui a ser millors éssers humans en un moment que les societats es tornen més tecnològiques; 2) a convertir-se en éssers més creatius quan el treball s’ha convertit en més rutinari i programat; 3) a ser més empàtics quan els sistemes es tornen més dominants; 4) a prendre la iniciativa i no simplement seguir instruccions; 5) a treballar junts i col·laborativament en lloc de fer-ho de manera aïllada. En definitiva, “necessitem una educació personalitzada perquè no som robots. Necessitem destacar com éssers humans” (The problem solvers, informe gratuït en PDF).
I això com es fa? Segons l’autor, facilitant un moviment de transformació educativa global que s’orienti cap a un model d’aprenentatge més dinàmic. Encara massa teòric? Doncs coneixerem casos concrets, com ara l’experiència d’un centre educatiu d’alta complexitat australià, Broadmeadowns Primary School, ubicat en un dels suburbis més deprimits de Melbourne i que ha transformat l’aprenentatge del seu alumnat.
L’anàlisi de casos concrets d’innovació educativa ha portat a Leadbeater a defensar que l’estudiantat s’ha de convertir en solucionadors creatius de problemes. Han de poder desenvolupar les seves capacitats bàsiques com éssers humans: la cura, l’empatia, i la creació. Aquestes tres habilitats, sentit de cura – el fet que a l’alumne l’importi el que passa al món–, empatia amb altres persones, i capacitat de crear nous artefactes i solucions seran encara més importants que els coneixements que puguin adquirir al llarg de la seva trajectòria educativa.
L’experiència de Leadbeater ens permetrà debatre sobre algunes de les qüestions crítiques que comporta fer que els centres educatius passin d’ensenyar a seguir instruccions a preparar l’alumnat a identificar i resoldre problemes:
Aquestes noves tendències educatives serveixen per a millorar la motivació i l’aprenentatge de l’alumnat? També poden esdevenir una estratègia docent efectiva per reduir la diferència de rendiment de l’estudiantat en desavantatge sociocultural?
Debats d'Educació és un fòrum organitzat per la Fundació Jaume Bofill i la Universitat Oberta de Catalunya, amb la col·laboració del MACBA, que té per objectiu promoure el debat sobre temes d'actualitat i de fons que considerem claus en relació als reptes i problemes que ha d'afrontar l'educació en el context social, polític i econòmic que vivim.
Moderarà: Josep M. Mominó, professor dels Estudis de Psicologia i Ciències de l'Educació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i Ismael Palacín, director de la Fundació Jaume Bofill.
Conferència en anglès. Servei de traducció simultània al català.
Team involved
Related content