Campanya “Comprendre la lectura, comprendre la vida” Lecxit, lectura per a l'èxit educatiu

La Fundació Jaume Bofill impulsa, des del 2012, el projecte Lecxit amb l’objectiu d’incrementar l’èxit educatiu a partir de la millora de la comprensió lectora de l'alumnat de 4t, 5è, 6è de primària.

Per fer-ho aporta cada any a més de 1.550 infants un espai on desenvolupar el gust per la lectura a partir del compromís de més de 1.500 voluntaris/es. Aquests infants reben setmanalment un acompanyament lector en un dels 213 punts Lecxit gràcies a la iniciativa d'escoles, biblioteques i entitats de 83 municipis que porten a terme el projecte Lecxit.

Tot i que l'escola ensenya a llegir a tots els infants per a assolir una comprensió lectora que garanteixi l’èxit en el seu desenvolupament educatiu i social és clau disposar del suport i acompanyament de la família i un entorn proper amb oportunitats: espais a la llar amb llibres, models d’adults lectors, acompanyar temps i hàbits...  Quan aquestes oportunitats no són suficients, tenim el repte de promoure'n d'altres en horari extraescolar a les escoles, biblioteques, entitats i a la comunitat per a superar les desigualtats.                

1 de cada 7 infants a Catalunya, quan acaba l’educació primària, té un nivell baix de competència lectora i per tant no entenen allò que llegeixen. No disposar d’un nivell comprensió lectora adequat no només és un factor que pot conduir al fracàs escolar, sinó que també els priva d’accedir a la cultura i a desenvolupar-se com a ciutadans

Amb la campanya “Comprendre la lectura, comprendre la vida” fem una crida al compromís de famílies, espais comunitaris, biblioteques, entitats i activitats extraescolars per garantir oportunitats de comprensió lectora a tots els infants de primària. La Campanya ens ha de permetre sensibilitzar i fer una crida per a disposar de més voluntaris que permetin arribar a més infants lectors, i donacions econòmiques per comprar llibres pels espais Lecxit i promoure que tto infant tingui una biblioteca personal a casa.

Els resultats del projecte Lecxit ens permeten afirmar que amb actuacions senzilles però compromeses podem donar resposta al repte de millorar la comprensió lectora de l'alumnat que promogui el seu èxit educatiu.  

Us adjuntem el dossier de premsa amb les dades de comprensió lectora a Catalunya i els efectes que implica el no assoliment d'aquesta competència. El dossier també presenta la resposta que ofereix el projecte Lecxit per donar resposta a aquesta necessitat i altres recursos i orientacions per a fer-hi front:    

    1. El repte de garantir la comprensió lectora
    2. Què implica un nivell baix de comprensió lectora
    3. Com funcionen els espais Lecxit
    4. Com poden les famílies fomentar el gust per la lectura dels seus fill i filles
    5. Programes a Catalunya i el món per promoure la comprensió lectora

Material relacionat:

Notícies

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar