Com fer possible el canvi educatiu

  • Data 28/03/2017

Panell: “Com fer possible el canvi educatiu” del Simposi sobre Canvi Educatiu, que va tenir lloc els dies 23 i 24 de novembre al Campus Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra, a càrrec de Carlos Vargas, oficial sènior de projectes de la Secció d’Aliances, Cooperació i Recerca de la UNESCO i Coordinador del Programa Rethinking Learning in a Complex World, David Istance, analista sènior en educació de l’OCDE i director del programa Innovative Pedagogies for Powerful Learning i de l’informe The Nature of Learning, Marina Subirats, catedràtica emèrita de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, i moderats per Mònica Nadal, directora de recerca de la Fundació Jaume Bofill. Per a més informació: http://www.escolanova21.cat/  @escolanova21 #escolanova21  #SimposiEN21 /projectes/escola-nova-alianca-un-sistema-educatiu-avancat#fjb-pr-agenda

Abans d’obrir el debat a les persones assistents, els panellistes van explicar quines serien les seves prioritats i les seves recomanacions per a l’administració pública i per al conjunt de la comunitat educativa, en relació amb la transformació sostenible del sistema educatiu. 

Els ponents van destacar la multiplicitat d’accions i esforços per al canvi a molts nivells del sistema, i van ressaltar el rol clau de l’administració com a catalitzador d’aquests esforços, proporcionant el marc, la regulació i els incentius, i actuant com a motor d’acceleració per una transformació expansiva en la que participin una gran diversitat d’actors. També van remarcar la importància dels bons lideratges als centres, del rol del professorat, de la participació dels infants i joves, de l’activació de xarxes i col·laboracions, i de mecanismes d’avaluació i seguiment del procés de canvi. 

El ponents també van advertir sobre determinades inèrcies que podrien suposar un obstacle a la transformació educativa, i finalment van emmarcar l’educació com un bé comú al que molts actors de la societat haurien de contribuir, subratllant la idea que l’educació és un dret humà i els sistemes educatius tenen l’obligació de garantir experiències d’aprenentatge que possibilitin la dignitat, capacitat i benestar dels infants i dels joves.

El Simposi, organitzat per Escola Nova 21, juntament amb la UNESCO i la OCDE, va fer confluir el coneixement internacional sobre el propòsit educatiu i els fonaments de les pràctiques d’aprenentatge amb la recerca i el treball de canvi educatiu existents al nostre país.

Escola Nova 21 vol contribuir en els pròxims tres anys a empoderar mestres, famílies i societat per moure el nostre sistema educatiu cap a un propòsit veritablement competencial que afavoreixi que infants i joves puguin esdevenir persones autònomes amb una vida plena, i cap a unes pràctiques d’aprenentatge que responguin al coneixement de com les persones aprenen.  

La UNESCO, amb els seus informes sobre propòsit educatiu i el treball que ha engegat més recentment, Rethinking Learning in a Complex World, i l’OCDE, amb els treballs precedents sobre pràctiques d’aprenentatge i l’actual iniciativa d’estudi Innovative Pedagogies for Powerful Learning, aporten els principals marcs de referència sobre els quals desenvolupar el procés de canvi, i que Escola Nova 21 ha dibuixat sintèticament mitjançant el marc d’escola avançada.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar