26/04/2023
17:15h - 19:45h

Exploratori: aprendre fent. Com invertim més enllà de les eines?

Avinguda de la Ràpita, 43, 43870 Amposta, Tarragona Veure mapa

Les tendències educatives actuals a Europa s’han proposat dotar de maquinària les aules per transformar-les en laboratoris de fabricació digital. Aquests espais ens conviden a pensar en aprenentatges més autònoms, la indagació educativa i la resolució de problemes reals, vinculats més fortament amb l’entorn que els envolta, realitzant pràctiques que promouen metodologies basades en aprendre fent (learning by doing). Tot i això, no tots els centres educatius tenen els recursos, ni compten entre els seus equips amb el personal necessari per a la gestió, manteniment i dinamització d'aquests.

A més, els que compten amb els recursos per a això, de vegades es troben amb la dificultat de gestionar el coneixement al voltant dels laboratoris de manera adequada, garantint que aquest arribi a tot el claustre del centre, ajudant així a democratitzar-lo i que arribi al màxim nombre d'alumnes possible.

Per donar resposta a aquest context, impulsem un Exploratori per l’Equitat Digital centrat en la cultura maker, centrant-nos en els aprenentatges. L’esdeveniment forma part del projecte CLAB, emmarcat dins l’estratègia del Laboratori d’Oportunitats Educatives per l’Equitat Digital. Recentment, vam estrenar el primer Exploratori d'intel·ligència autèntica, al voltant de la temàtica de com abordar l'entrada de la IA a les aules, des d'una mirada calidoscòpica.

Serà un espai en el qual abordarem el repte des de diverses perspectives: educativa, tecnològica i ètica. Però sobretot, on oferirem recursos i orientacions pràctiques, perquè qualsevol educador pugui construir-se un criteri de com fer una revolució maker sostenible a la seva aula, i, fins i tot, posar en pràctica una primera experiència al centre. I ho farem en comunitat, de la mà de professionals referents, inquiets i curiosos per saber com aquestes tecnologies poden servir-nos per a millorar l’educació!

Per escalfar motors, compartim amb tu una sèrie d’infografies per fer aules de fabricació digital sostenibles, o de com implicar els teus estudiants en ciència ciutadana, com a part del contingut en obert creat al projecte CLAB. T’animem a consultar les guies i els continguts en obert, compartir reflexions o simplement dir-hi la teva a les xarxes amb l’etiqueta #CircularLAB i #EquitatDigital.

I sobretot, t’animem a participar presencialment per gaudir de l'experiència completa.

Programa de l’acte:

17:30 h-17:50 h - Obrim portes i cafè de benvinguda.

17:50h - 18:00h Benvingudes!

18:00h - 18:45h - Diàleg exploratori: “Més enllà de les màquines: reptes pendents en la revolució educativa maker

Amb: 

Moderat per:

  18:50 h-19:50 h: Tastets d’experiències i tallers

  Presentarem 2 experiències que fomenten la circularitat per dur a terme a les aules, basades en la metodologia learning by doing. A continuació, els participants podran triar l’experiència en la qual volen aprofundir, en un format de taller més proper i pràctic.

  • Proposta 1 - Atreveix-te a personalitzar una impressora 3D per a imprimir amb biomaterials!
  • Proposta 2 - Impulsa la governança a l’aula recollint dades que impacten l’entorn escolar!

  19:50h - 20:00h: Següents passes i ambicions de futur del projecte CLAB: espai d’agraïment i d’intercanvi de tots els aliats al projecte i obertura oficial de totes les eines educatives i continguts en obert vinculats al projecte, pensades per aterrar pràctiques que van més enllà de les eines a les aules.

  Exploratori: aprendre fent. Com invertim més enllà de les eines?
  a
  Avinguda de la Ràpita, 43, 43870 Amposta, Tarragona

  Equip

  Equip implicat

  Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

  Acceptar