q1l-fb_actes_896x1200.jpg
22/11/2023
17:30h - 19:30h

Exploratori: dades ètiques

C/ de Girona, 34 interior, 08010 Barcelona Veure mapa

L'adopció massiva de tecnologies digitals i plataformes d'aprenentatge a l'educació ha posat en primer pla la necessitat de vetllar per la protecció de les dades de les estudiants i ha generat rellevants qüestions ètiques al seu voltant. Moltes comunitats educatives no han tingut l'oportunitat de prendre decisions prou informades, ni d'explorar-ne les possibles alternatives. Segons Human Rights Watch, aproximadament el 90% dels productes de tecnologia educativa vulneraven els drets dels infants. Com a educadores, hem de ser conscients i cal que l’administració entomi el repte de preservar els drets a la privacitat de la infància. Tot i això, un bon ús de les dades també ofereix una potencial oportunitat de millora de l'educació mitjançant la personalització de l'aprenentatge, el suport a les docents en la presa de decisions, i als governs en el disseny de polítiques educatives.

Amb aquest propòsit, des del Laboratori d’Equitat Digital, et convidem a un nou Exploratori, on tornarem a indagar en el necessari equilibri entre la prudència tecnològica i l’alfabetització digital. Serà un espai en el qual abordarem el repte des de diverses perspectives: educativa, tecnològica i també ètica. Però sobretot, on oferirem recursos i orientacions pràctiques, perquè qualsevol pugui construir-se un criteri respecte a aquest repte i, fins i tot, posar en pràctica una primera experiència a la seva aula. Ho farem en comunitat, de la mà de professionals referents, inquiets i curiosos. T’animem a participar presencialment per gaudir de l’experiència completa amb els tallers.

Programa de l’acte:

17:15 h-17:30 h - Obrim portes i cafè de benvinguda.

17:30 h-17:35 h - Benvingudes!

17:35 h-18:25 h - Diàleg exploratori: Com garantim l'ús responsable de les dades en benefici de millors oportunitats educatives?

Amb:

Moderat per:

 • Coral Regí - Educadora i assessora en transformació educativa.

LA REPRODUCCIÓ EN LÍNIA FINALITZARÀ EN AQUEST MOMENT (els tallers no seran retransmesos)

18:25 h-19:30 h: Tastets d’experiències i tallers (més informació ben aviat):

 • Proposta 1: Com jugar amb dades, perquè el món digital no jugui amb nosaltres!

Amb la Linda Castañeda, provarem un conjunt de jocs de taula – els DALI Games – per treballar habilitats bàsiques pel desenvolupament d'una bona ciutadania digital, i aprenentatge de la competència en dades, perquè siguem capaços d'empoderar-nos com a ciutadans i ciutadanes a través de les dades.

 • Proposta 2: Vols entendre el poder de les dades? Construeix una IA tu mateix.

“M'ho van explicar i ho vaig oblidar; ho vaig veure i ho vaig entendre; ho vaig fer i ho vaig aprendre” és una famosa frase de Confuci el sentit del qual tenim força clar en Educació. Les metodologies actives no són res més que un desenvolupament pedagògic d'aquesta frase. Amb en Juan David construiràs una IA a partir de les dades per comprendre amb profunditat el paper rellevant que juguen en la tecnologia i en la societat actual. Veuràs com n'és de senzill i com acabes assimilant el que portes escoltant des de fa anys: que les dades són el petroli del segle XXI.

 • Proposta 3: Com reflexionar sobre l'ús de les nostres dades amb un joc de rol?

De la má de l'Alejandra Sánchez de la cooperativa Colectic, ens plantejarem quin rol representem en aquesta batalla per les dades o quines estratègies s'apliquen per aconseguir el seu control, amb el joc de rol Data Control Wars. Tot plegat, imaginant col·lectivament un futur tecnològic situat en tres anys diferents: el 2023, el 2037 i el 2055.

  T’encoratgem a compartir les teves reflexions personals o simplement dir-hi la teva a les xarxes amb l’etiqueta #EquitatDigital

  I si ets una docent que ja està treballant la relació entre la digitalització i el benestar emocional de les estudiants al centre, et volem conèixer!

  Per escalfar motors, pots llegir L'escola contra la bretxa digital (II): unes dades massa llamineres d'en Bernat Ferrer, on vam voler endinsar-nos en el món de les dades amb les quals s’alimenten les plataformes de gestió educatives dels centres educatius de Catalunya i de quina és la percepció sobre això de mestres, directores i altres referents de la comunitat educativa a casa nostra.

  Exploratori: dades ètiques
  a
  C/ de Girona, 34 interior, 08010 Barcelona

  Equip

  Equip implicat

  Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

  Acceptar