Creix el programa Magnet. Aliances per a l’èxit educatiu

Un cop finalitzada la fase pilot del programa Magnet. Aliances per a l’èxit educatiu, estem iniciant una fase de creixement del programa en col·laboració amb el Departament d'Ensenyament i l'ICE de la UAB, en la qual s'incorporaran 15 centres educatius a formar part del programa aquest curs 2017-18.

El programa Magnet. Aliances per a l’èxit educatiu és un programa que té per objectiu acompanyar els centres educatius en el desenvolupament d'un projecte en aliança amb una institució per tal de reduir la segregació escolar tot garantint l'èxit educatiu i l'equitat. Aquesta aliança ha de permetre als centres desenvolupar un projecte educatiu innovador i de qualitat, que els permeti esdevenir un centre de referència en el seu territori, un centre atractiu que tingui magnetisme tant per a les famílies com per a la comunitat educativa i que recuperi una composició social equilibrada respecte a la del seu territori.

El programa està inspirat en les Magnet Schools dels Estats Units, que funcionen des dels anys setanta i s’ha pilotat durant 4 anys en 7 centres educatius de Catalunya.

El programa s’adreça a centres públics d’Educació Infantil i Primària i d’Educació Secundària Obligatòria de Catalunya que:

1. Tinguin una composició social desequilibrada respecte a la zona de referència (entre un 20 i un 30% d’alumnat d’origen immigrat i/o de beques escolars per sobre de la mitjana de la seva zona) i no sobrepassin el 70% d’alumnat d’origen immigrat (fill de pare i mare d’origen immigrat) o d’ètnia gitana.

2. Tinguin evidències de l’existència de famílies en l’entorn del centre susceptibles de ser atretes però que opten per altres centres.

3. Comptin amb el compromís explícit de l’equip directiu pel desenvolupament i l’avaluació del projecte d’aliança i d’innovació per un mínim de tres anys.

4. Comptin amb el compromís explícit del claustre amb el preprojecte d’aliança i d’innovació i amb la participació del 80% dels docents en les activitats formatives.

Les institucions que hi participaran han de ser institucions de referència i excel?lència en un camp de coneixement específic (ciència, tecnologia, art, comunicació audiovisual, etc.) que tenen un compromís educatiu amb la societat, i una gran capacitat de transferir innovació i coneixement. 

La finalitat del programa és l’acompanyament dels centres seleccionats en un procés de canvi per recuperar una composició social equilibrada respecte el seu territori de referència i per garantir l'èxit educatiu. Els objectius que persegueix són:

a. Incorporar el coneixement de la institució al dia a dia del centre, des d’un enfocament globalitzat de l’aprenentatge.

b. Desenvolupar una organització de centre que afavoreixi una major coherència i intencionalitat al projecte de centre i per a que l’equip docent esdevingui una comunitat de pràctica reflexiva.

c. Generar situacions d’aprenentatge que comportin indagació: Fer-pensar-comunicar. 

d. Desenvolupar estratègies d’implicació de les famílies i de comunicació externa per donar a conèixer el projecte de centre i cercar aliances.

Els centres educatius que reuneixin els requisits i vulguin sol·licitar entrar al programa, poden contactar amb: Roser Argemí (rargemi@fbofill.cat).

Notícies

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar