1pensamentcritic_0ok.jpg
07/02/2019
17:00h - 19:00h

Com perdre la por i superar les barreres del pensament crític a l’educació?

 Ateneu del Raval   Veure mapa

Fer del centre educatiu un espai viu, crític i fins i tot de conflicte (filosòfic) ens apropa a una concepció pedagògica molt rica, on els valors democràtics i empàtics inspiren i depassen transversalment els murs físics i mentals que parcel·len l’educació. Això tan valuós es troba encara ara molts impediments per formar part de la quotidianitat educativa dels nostres centres.

La clau de volta és el docent i la seva capacitat per sembrar una cultura de reflexió, llibertat i participació per afrontar temes significatius i actuals que connecten els aprenentatges amb realitats i contextos sobre els que s’ha d’actuar. Per tant, l’entorn ha d’entrar a l’aula, i les reflexions, idees i reivindicacions han de sortir de l’aula. 

Entre tots, mirarem de donar resposta a algunes d’aquestes qüestions: 

  • Quines són les principals pors i resistències a l’hora de portar el pensament crític a l’aula? Fins a quin punt són reals o són auto-censura? 
  • Quines barreres es troben els centres i docents, i com les poden superar?
  • Quins són aquells temes que poden formar part dels diàlegs? Es pot parlar de tot? Quins són els grans temes oblidats per l’educació i que cal afrontar?
  • Quin rol i actitud ha de tenir el docent per crear una cultura crítica a l’aula? Des de quina posició ha de treballar el docent? Com resolem la tensió entre neutralitat i bel·ligerància?
  • Com aprofitar el conflicte com a una oportunitat d’aprenentatge i de cohesió de la comunitat educativa?
  • Com implicar la comunitat educativa i l’entorn a l’hora de reflexionar i crear col·lectivament?

L'acte tindrà lloc el dijous 7 de febrer de 18.00 h a 20.00 h a l'Ateneu del Raval, i es podrà seguir tant en directe via Twitter @FundacioBofill amb l’etiqueta #SomCrítics, com via streaming a través del web de la Fundació Jaume Bofill.  

Com perdre la por i superar les barreres del pensament crític a l’educació?
a
 Ateneu del Raval  

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar