30/04/2024
09:15h - 14:00h

Esquiva fakes, busca fets: suma’t a l’experiència educativa Desfake!

Hub Social, C/Girona 34, Interior, Barcelona Veure mapa

La desinformació és un problema creixent que afecta la ciutadania a l'hora de prendre decisions. La quantitat d’informació no verificada també té efectes sobre l’educació. Arran de la creixent digitalització educativa i l'augment de la tecnologia a les aules, es fa necessària una defensa activa contra la desinformació i, és en aquest punt que la comunitat educativa reclama estratègies clares d'implementació de les competències en alfabetització mediàtica informacional (AMI).

SUMA’T A LA JORNADA ESQUIVA FAKES, BUSCA FETS!

Tenim un gran repte! Fomentar una cultura democràtica que incentivi la construcció de coneixement des dels fets amb l'objectiu d'afrontar els desafiaments del segle XXI: des de l'emergència climàtica, fins a la polarització, el masclisme o el racisme.

En aquest context, és essencial promoure als instituts aprenentatges transversals sobre la qualitat de la informació i motivar el desenvolupament de les capacitats basades en AMI.

 

Amb aquesta finalitat i en el marc de la subvenció per a l'Impuls Digital del Departament d'Educació, neix Centres Desfake.

El projecte promou que els centres educatius esdevinguin espais de confiança mediàtica i integrin l'AMI en el seu projecte educatiu a partir de la formació de docents i alumnat en competències mediàtiques i informacionals.

 

El pilot conclou amb la participació de 10 centres educatius que han integrat la cultura d’AMI a la seva estratègia digital i han incorporat a la seva programació recursos didàctics per fomentar el pensament crític i la ciutadania digital responsable entre el seu alumnat.

Però no ens volem quedar aquí. Volem que aquesta iniciativa sigui una realitat a tota Catalunya. A la jornada "Esquiva fakes, busca fets" coneixerem les experiències pioneres i compartirem una guia per transformar el vostre institut en un centre que promou oportunitats educatives basades en un entorn de confiança mediàtica.

A la jornada podràs conèixer de primera mà les experiències més significatives dels Centres Desfake i participar en tallers pràctics per treballar la confiança crítica amb l’alumnat de secundària. Tancarem la sessió amb l’entrega de premis als projectes més prometedors de la comunitat Desfake.

Ajuda’ns a promoure una cultura de centre que construeixi coneixement de forma responsable i a impulsar una generació d'estudiants crítics amb internet.

Suma’t a tornar als fets i esquivar els fakes!

PROGRAMA 

 • 9.15h - 9.30h / Benvingudes al Hub Social! Inscripció, cafè de benvinguda i xarxa.
 • 9.30h - 9.45h / Obertura de l’acte, a càrrec d'Àlex Hinojo, patró de la Fundació Bofill i impulsor de Viquipèdia CAT. 
 • 9.45h - 10.45h / Com generar espais confiança mediàtica a les aules? Aprenentatges del projecte Centres Desfake.

    *Presentació guia d'aprenentatges del projecte Centres Desfake: “Esquiva fakes, busca fets: l’educació a l’era de la desinformació”.

    *Taula rodona:

    -Lorenzo Marini, Cofundador i cap de estratègia i impacte de Verificat

     -Joan Cuevas, director general d'innovació, investigació i cultura digital en el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya

       -Pilar Martín, cap d’estudis de Secundària de l’Institut Escola Rec Comtal 

       -Iolanda Parra Garcia, Periodista, antropòloga i professora de secundària Centres Desfake

                 -Moderat per Cristina Figueras, responsable de Verificat Escola

         *Presentació dels aprenentatges: resultats de l'avaluació del pilot Centres Desfake realitzada per Escuela 21.

  • 10.45h - 11.15h / Cafè
   • Benvinguda d’alumnes Centres Desfake i inscripció segona part. 
  • 11.15h - 12.15h / Tallers per problematitzar la desinformació en totes les seves dimensions:

      1. Amb l’Institut de Diàleg Socràtic explorarem els prejudicis i els discursos d'odi.

          2. L'equip de Junior Report s'enfocarà en la identificació de baixos de gènere i ajudarà en la seva reducció en un taller de periodisme i gènere.

                              3. Amb l'acompanyament de Visual Trust comprovarem la fiabilitat i validesa en la creació d'imatges amb intel·ligència artificial.

                              4. L'equip de Verificat liderarà l'espai per la detecció de desinformació en temes científics.

  • Cafè
  • 12.15h - 12.40h / Tancament conjunt dels tallers, demostració dels resultats i exposició de la campanya contra la desinformació feta als espais de creació.
  • 13.30h - 13.45h / Tancament: El futur de Centres Desfake de la mà de Verificat.

  Mentrestant i per escalfar motors… compartim amb tu alguns recursos activables a l’aula:

  T’animem a difondre’ls, compartir les teves reflexions a les xarxes amb l’etiqueta

  #CentresDesfake #EquitatDigital

  Ets un docent que ja fa ús de l’AMI a l'aula i al centre per impulsar noves oportunitats educatives a infants i joves del teu voltant, et volem conèixer!

      
  Finançat per la Unió Europea – Next Generation EU

  #NextGenerationEU #NGEUCat

    Esquiva fakes, busca fets: suma’t a l’experiència educativa Desfake!
    a
    Hub Social, C/Girona 34, Interior, Barcelona

    Equip

    Equip implicat

    Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

    Acceptar