08/11/2023
09:30h - 19:00h

Jornada anual de l’Aliança Educació 360

INEFC- Av. de l'Estadi, 12-22. Barcelona Veure mapa

Construïm una educació a temps complet per a Catalunya

Jornada anual de l’Aliança Educació 360 - 8 de novembre de 2023 a INEFC Barcelona

Després d’un recorregut de 5 anys des de la primera jornada de presentació l’Aliança Educació 360, no només s’ha aconseguit posicionar el debat sobre el dret dels infants i adolescents a gaudir d’oportunitats d’aprenentatge més enllà del temps escolar, sinó que hem aconseguit elaborar, basant-nos en diferents polítiques internacionals, les bases per a una política d’Educació a Temps Complet per Catalunya, contrastada i defensada per diferents actors clau del territori.

Tenim el convenciment que per poder garantir que tots els infants i joves tinguin accés als aprenentatges que es donen més enllà del temps lectiu cal una política que incorpori aquesta educació fora escola com a part del sistema. Per aquesta raó, després de fer una prospectiva de polítiques d’Educació a Temps Complet d’altres països, un estudi comparatiu i un cicle de seminaris per explorar què es pot aprendre i quines d’aquestes polítiques es poden transferir, hem elaborat una proposta per orientar la construcció d’una política d’educació a temps complet pròpia de Catalunya. I volem compartir-la amb tots i totes vosaltres.

En aquesta 5a jornada, que tindrà lloc el proper 8 de novembre de 9:30 a 19h a les instal·lacions d’INEFC-Barcelona, a banda de conèixer i compartir diferents iniciatives 360, impulsades per diferents actors del territori català, ens proposem compartir les principals línies i orientacions que aporta el model i generar un debat amb diferents experts d’altres països que han incorporat l’Educació a Temps Complet a les seves polítiques.

Per això, convertirem la jornada en una plataforma per reclamar que les polítiques que fan possible l’equitat en el fora escola tinguin una traducció real tant en la dotació de recursos com en el disseny d’estratègies que ho facin possible. Us voleu sumar a la reclamació?

I, com sempre, la jornada també serà un espai on explorar noves eines, estratègies i recursos pràctics per a respondre a reptes vinculats amb l’equitat, qualitat i connexió per a fer avançar polítiques d’equitat. Hem preparat una taula amb 18 experiències d’educació 360 i quatre espais de laboratori per aprofundir i intercanviar sobre els principals reptes de l’educació a temps complet.

No us ho perdeu!

PROGRAMA:

Us oferim deu hores de continguts, reflexions, propostes, convidats internacionals i complicitats entre els actors que creiem que cal fer un pas més en la política d’educació a temps complet. Serà un dia de reflexió, reclamació i celebració de l’educació 360 com a bé comú i com a dret a garantir a tots els infants i adolescents.

La jornada està destinada tant a les institucions i organitzacions adherides a l'Aliança Educació 360, com a les que encara no ho esteu. Convoquem als responsables polítics de tots els nivells de l’administració (local, supralocal i autonòmica) i, especialment, a organitzadors d’activitats educatives fora escola: equipaments culturals, comunitaris o esportius, entitats, AFA, centres educatius, destinacions edunautes, equips impulsors i programadors d’activitats.

Us animem a assistir a la jornada que serà presencial a les àmpies instal·lacions d’INEFC Barcelona. També retransmetrem en directe la part matinal mitjançant el nostre compte de Youtube. Cal inscripció prèvia.

HORARI:

9:00 h. Obertura de portes i acreditacions
9:30 h. Benvinguda. Enric Aragonès Jové, director de l’Aliança Educació 360.
10:00 h. Conversa-marc: La cara i la creu de la participació extraescolar a Catalunya

 • Miryam Navarro, antropòloga i autora de l’informe Co-dissenyem l’educació fara escola amb les famílies de contextos vulnerables.
 • Sarai Samper Sierra, sociòloga i analista de l’Enquesta de Participació Extraescolar a Catalunya 2022.
 • Moderador: Eloi Mayordomo, politòleg expert en serveis socials, infància i participació.

11:00 h. Esmorzar
11.30 h. Taula rodona internacional: Com construir i implementar una política d’educació a temps complet?

 • Pedro Abrantes, investigador de l’ISCTE (Institut Universitari de Lisboa) i assessor del govern que va impulsar l’Escola a Tempo Inteiro a Portugal.
 • Annekathrin Schmidt, responsable dels programes d’educació a temps complet de la DKJS (Fundació alemanya per a la infància i la joventut). Directora de la regió Berlín, Brandenburg i Mecklenburg-Pomerània Occidental.
 • Lilyan Gabriela Strada Negrín, inspectora i coordinadora d’escoles a temps complet del govern d’Uruguai.
 • Moderadora: Laia Pineda Rüegg, directora de l’Institut d’Infància i Adolescència de Barcelona.


13:00 h. Construïm una política d’educació a temps complet a Catalunya. Enric Aragonès Jové, director de l’Aliança Educació 360. Intervencions de socis i amics de l’Aliança Educació 360.
14:00 h. Dinar
15:00 h. Panell d’experiències d’educació 36016:30h. Laboratoris d’intercanvi i reflexió. Tallers simultanis dinamitzats per construir i compartir solucions als reptes principals de l’Educació 360.

Espai pensat per treballar i reflexionar sobre com les experiències locals dels i les participants despleguen un dels quatre pilars més rellevants de l’educació a temps complet: equitat, qualitat, ecosistemes i competències. 

Als quatre tallers, us lliurarem materials de treball. Cal inscripció prèvia perquè l’aforament és limitat. S’adjudicaran les places per ordre d’inscripció.


18:30h. Cafè Networking i Actuació de la Colla bastonera Les Romanes, de Barberà del Vallès.

COM ARRIBAR-HI:

La jornada tindrà lloc a les instal·lacions d’INEFC-Barcelona (Av. de l'Estadi, 12-22)

En transport públic des de la plaça Espanya: bus 150 (passa cada 10-15 minuts i triga 5 minuts)

  INSCRIU-T’HI

  Vols saber-ne més?

  Jornada anual de l’Aliança Educació 360
  a
  INEFC- Av. de l'Estadi, 12-22. Barcelona

  Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

  Acceptar