Fundació Bofill

Aliança Educació 360: Educació a temps complet

Educació a temps complet

Obert

L’Aliança Educació 360 és una iniciativa impulsada conjuntament per la Fundació Bofill, la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya i la Diputació de Barcelona el gener de 2018. Actualment en formen part més de tres-centes organitzacions.

L’educació, al llarg de la vida però de manera destacada durant la infància i l’adolescència, es dona dins però també fora de l’escola i el temps lectiu obligatori. El temps de migdia, la tarda, el cap de setmana i l’estiu són moments on els nens i nenes poden dur a terme activitats que els agraden, els motiven i que els aporten aprenentatges de vida, que els connecten amb d’altres amics i amigues, altres espais i d’altres interessos.

Aquestes oportunitats educatives que van més enllà de l’escola aporten aprenentatges rellevants, que determinen les trajectòries escolars, professionals, vitals i comunitàries.

Però és precisament fora de l’escola on es donen les majors i més invisibles desigualtats educatives. A Catalunya, 1 de cada 6 infants i adolescents d’entre 6 i 15 anys no fa cap activitat extraescolar periòdica al llarg del curs i el 40% no fa cap activitat educativa durant l’estiu. Les diferències d’accés entre nivells socioeconòmic multipliquen les desigualtats socials, la segregació i l’exclusió.

Què proposem des de l’Aliança Educació 360?

L’Aliança Educació 360 és una plataforma amb centenars d’organitzacions diverses que defensen i treballen per una educació que connecti temps, espais, aprenentatges i agents educatius, creant a cada municipi un ecosistema educatiu per oferir més i millors oportunitats per a tothom i sense exclusions.

En formen part ajuntaments, consells comarcals, diputacions, escoles, instituts, xarxes i col·legis de professionals, entitats esportives, moviments de lleure, associacions i institucions culturals, grups de recerca, cooperatives i associacions de famílies. Una comunitat àmplia i activa d’agents compromesos amb el dret a l’educació. Una educació connectada que, a partir del treball conjunt de la comunitat, ofereixi propostes educatives a tots els seus infants, adolescents, joves i totes les persones, dins i fora de l’escola, avançant cap a l’equitat.

Quan el museu, l’escola, el poliesportiu, l’escola de música, l’associació de teatre, el cau, l’esplai… es connecten i creen un autèntic ecosistema educatiu, amplien els futurs de tots els membres de la comunitat, especialment dels més vulnerables.

I com ho fem?

L’Aliança Educació 360 treballa en quatre grans línies d’actuació:

  1. Treballem per convertir el dret a aprendre, dins i fora de l'escola, en política pública.
  2. Promovem i acompanyem experiències d’Educació 360 arreu de Catalunya
  3. Sistematitzem i compartim coneixement, metodologia i recerca, generant eines i recursos útils.
  4. Construïm una Aliança de país, de la qual en formen part ajuntaments, entitats, centres educatius i professionals de l’àmbit de l’educació.

Vols sumar-t’hi?

Consulta els recursos de l’Aliança, impulsa iniciatives d’Educació 360 al teu poble o ciutat, adhereix la teva organització a l’Aliança i subscriu-te al butlletí per estar al dia de les properes convocatòries i esdeveniments!

Consulta també:

  • Estiu Enriquit, l’estratègia d’Educació 360 per garantir oportunitats educatives durant les vacances escolars.
  • Passaport Edunauta, un recurs útil per connectar i potenciar totes les oportunitats educatives d’un territori per a l’equitat.

Publicacions

Video

No t’ho perdis

Jornada anual Educació 360: Construïm una educació a temps complet a Catalunya

Jornada de cloenda de la Crida Currículums de ciutat

L'estiu enriquit a Castellar del Vallès, Girona, Salt, Tortosa i Amposta

Reproducció en directe: Més adolescents gaudint del fora escola. Com impulsar la participació adolescent en el lleure?

Educar en la pràctica artística, un dret irrenunciable

El Passaport Edunauta avança: quatre territoris edunautes que ja connecten oportunitats

#Recomano360 - Resum 1. Fathia Benhammou

#Recomano360 - Resum 2. Sílvia Lombarte

Actes

Actes anteriors

Equip

Equip del projecte

Autors

Autors del projecte

Aliances

i col·laboradors

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar