Fundació Bofill

Educació 360: Educació a temps complet

Educació a temps complet

Obert

Els infants desenvolupen la major part de la seva activitat diària fora del seu horari escolar. El temps de migdia, la tarda, el cap de setmana i l’estiu són moments on els nens i nenes poden dur a terme activitats que els agraden, els motiven i que els aporten aprenentatges de vida, que els connecten amb d’altres amics i amigues, altres espais i d’altres interessos.

Estem parlant d’aprenentatges rellevants, que els permetran dibuixar i decidir millor sobre el seu futur. Aprenentatges que generen competències per la vida que els ajudaran en la seva trajectòria escolar, laboral i vital[1].

Però són aquests aprenentages a l’abast de tothom? A Catalunya, un 32% dels infants i joves d’entre 3 i 18 anys no fa cap activitat extraescolar[2]. Això vol dir que un total de 384.000 nens i nenes catalans[3] no tenen accés a aprenentatges que no siguin els de la seva escola o institut. I això significa que no tenen les mateixes oportunitats d’imaginar i construir el seu futur que els infants que si realitzen activitats extraescolars.

La diferència d’accés a aquests aprenentatges entre els infants de primària de famílies amb menys i recursos i les que en tenen més és de fins a 30 punts. Aquesta situació els situa en un clara posició de desavantatge davant les seves aspiracions. Així doncs, podem dir que la tarda, el cap de setmana i l’estiu… és a dir, el temps no lectiu, és on es produeixen més desigualtats.

Què proposem des de l’Educació 360?

L’Educació 360 proposa dissenyar una educació sense límits: ni d’espais, ni de temps, ni econòmics, ni socials. Una educació connectada que, a partir del treball conjunt de la comunitat, ofereixi propostes educatives a tots els seus infants dins i fora de l’escola, avançant cap a l’equitat.

La col·laboració de tots els agents educatius de la comunitat, amb un mateix objectiu i full de ruta, multiplica les oportunitats d’aprenentatge i redueix les desigualtats educatives en el territori. Quan el museu, l’escola, el poliesportiu, l’escola de música, l’associació de teatre, el cau, l’esplai… es connecten i creen un autèntic ecosistema educatiu, amplien els futurs dels infants de la comunitat, especialment dels més vulnerables. L’impacte social sobre la ciutat, el barri i/o la població és també molt important. Tal com diu, aquells territoris amb nivells d’equitat educativa més alts tenen sistemes educatius on els aprenents tenen un rendiment mitjà més alt[4].

Una peça fonamental en aquests ecosistemes són els governs locals. Ells tenen al seu abast la capacitat de coordinar els diversos recursos de la comunitat. També de garantir l’accés de tothom a les activitats extraescolars.

Què fem?

L’Aliança Educació 360 treballa en 4 línies bàsiques d'actuació:

1- Treballem per convertir el dret a aprendre, dins i fora de l'escola, en política pública

2- Promovem i acompanyem experiències d’Educació 360 arreu de Catalunya

3- Sistematitzem i compartim coneixement, metodologia i recerca

4- Construïm una Aliança de país, de la qual en formen part ajuntaments, entitats, centres educatius i professionals de l’àmbit de l’educació

[1] Impacte de les activitats extraescolars de qualitat Educació 360. Octubre 2019. Adaptació informe de la Network For Youth Success de l’Estat de New York

[2] Desigualtats d’aprenentatge en confinament. Sheila González Motos i Xavier Bonal. Març 2020

[3] Estimació, a partir de l’Anuari estadístic de Catalunya de l’Idescat. 2020

[4] Bonal, X i Zancajo, A. (2016) Educació, pobresa i desigualtats. Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda. Generalitat de Catalunya.

Publicacions

Video

No t’ho perdis

L'estiu enriquit a Castellar del Vallès, Girona, Salt, Tortosa i Amposta

Reproducció en directe: Més adolescents gaudint del fora escola. Com impulsar la participació adolescent en el lleure?

Educar en la pràctica artística, un dret irrenunciable

El Passaport Edunauta avança: quatre territoris edunautes que ja connecten oportunitats

#Recomano360 - Resum 1. Fathia Benhammou

#Recomano360 - Resum 2. Sílvia Lombarte

#Recomano360 - Resum 3

#Recomano360 - Resum 4

Actes

Actes anteriors

Aliances

i col·laboradors

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar