chand-sunanna-300x405.png
28/09/2017
16:30h - 18:00h

Les ciutats com a xarxes d’aprenentatge connectat

MACBA Veure mapa

S’estima que al 2050 el 70% de la població mundial viurà en entorns urbans. En els últims anys, les ciutats han hagut de reinventar-se per adaptar-se a les noves necessitats econòmiques i socials derivades del nou context global. Les necessitats al voltant de l’educació també han evolucionat i moltes ciutats han entès que l’educació és una responsabilitat en la que la comunitat s’ha d’implicar globalment. Perquè, tal com diu un proverbi africà, per educar un nen cal tota una tribu. 

Des del 2007, Pittsburgh és una de les ciutats que treballa activament per implicar tots els agents socials en el disseny de nous espais i oportunitats educatives, en el marc del model conegut com Aprenentatge Connectat. El dia 28 de setembre, a Debats d’Educació comptarem amb Sunnana Chand, learning innovation strategist del moviment Remake Learning i una de les joves reconegudes amb el premi 30 under 30 del Pittsburgh Business Times com a líder que contribueix a donar forma al futur de la ciutat. 

Sunnana Chand ens compartirà l’experiència acumulada al llarg de més de 10 anys en aquesta ciutat i ens donarà les claus a qüestions com les següents: 

  • Com es poden convertir les ciutats en grans xarxes educatives que connectin escoles, museus, biblioteques, programadors d’extraescolars, organitzacions del tercer sector, universitats, món edtech, empreses i líders del món social i comunitari? 
  • Quins aspectes de la formació i el desenvolupament del professorat cal transformar per treballar en un model d’aprenentatge connectat?
  • Com es pot apoderar a les famílies per aconseguir que reclamin un aprenentatge innovador?
  • Què cal per dissenyar trajectòries individuals i personalitzades d’aprenentatge centrades en les motivacions i interessos de l’alumne?
  • Com aprofitar les possibilitats de la tecnologia i l’evolució digital per fer que l’aprenentatge connectat sigui accessible a tothom? 
  • Quin model d’acreditació és útil per validar aquest nou tipus d’aprenentatge? 

Quan la crisi econòmica va impactar de ple a Pittsburgh, la ciutat es va veure obligada a reinventar-se i ho va fer centrant-se en l’educació i posicionant-se com a “City for 21st Century Learners”. A través del moviment Remake Learning, Pittsburgh s’ha convertit en una àmplia xarxa educativa formada per educadors i innovadors que, sense renunciar a la història i els elements singulars de la ciutat, treballen conjuntament per re imaginar i dissenyar el futur de l’aprenentatge i la seva aplicació amb solucions locals. Aquest model s’orienta a la resolució col·laborativa de problemes i reptes reals integrats en el seu context social i l’aprenentatge es comparteix amb companys i mentors de qui els joves reben inspiració i reconeixement. 

Un dels elements més destacables de Remake Learning és el seu Playbook, un ambiciós projecte per obrir i compartir les metodologies que possibiliten els ecosistemes d’innovació en aprenentatge. Impulsat per The Sprout Fund com un producte digital tangible, el Playbook documenta els processos i resultats dels esforços per crear la xarxa d’innovació a Pittsburgh així com projectes específics que han sorgit a partir d’aquesta xarxa. El Playbook vol recollir tant la teoria com la pràctica del model, aglutinant tots els recursos i estratègies necessàries per passar a l’acció i generar impacte. L’objectiu és que altres ciutats reconeguin el valor del seu model, oferint una guia pràctica per ajudar a implementar noves xarxes. 

Remake Learning forma part de les múltiples iniciatives nascudes als Estats Units en el marc del moviment Connected Learning Alliance, que ha dissenyat un marc conceptual a partir del que crear experiències d’aprenentatge personalitzat. El repte és que la personalització sigui un fenomen escalable i sistèmic. També forma part d’aquest moviment l’organització LRNG que, amb aquest mateix plantejament, crea xarxes d’escola i fora escola que col·laboren per incrementar l’accés i les oportunitats dels joves a ciutats de tot el país. 

Debats d'Educació és un fòrum organitzat per la Fundació Jaume Bofill i la Universitat Oberta de Catalunya, amb la col·laboració del MACBA, que té per objectiu promoure el debat sobre temes d'actualitat i de fons que considerem claus en relació als reptes i problemes que ha d'afrontar l'educació en el context social, polític i econòmic que vivim.

Entrada lliure, amb servei de traducció simultània. Aforament limitat. Us esperem!

També es pot seguir el debat en directe a través de la web de la Fundació o per Twitter amb l’etiqueta #DebatsEducacio o bé @UOCpsicoedu @FundacioBofill

Més informació a www.debats.cat

Les ciutats com a xarxes d’aprenentatge connectat
a
MACBA

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar