Ismael Palacín
Director
Ismael Palacín, director de la Fundació Bofill.
Veure’n més
Serveixen les activitats extraescolars per a millorar els resultats acadèmics dels infants i joves? I per a millorar competències socioemocionals? Com són els programes d’extraescolars que més impacte tenen en els aprenentatges: quins continguts, com s’organitzen i quines metodologies fan servir? Què ens diuen les evidències? Hi ha diferències entre les activitats esportives, les artístiques o les centrades en contingut acadèmic en l’impacte que generen? És igual a la primària o a la secundària? Serveixen per reduir les desigualtats educatives que afecten a l’alumnat més vulnerable? Quines ajuden a reduir l’abandonament escolar? Com podem donar més oportunitats educatives a infants i joves a través de les activitats extraescolars?
Les activitats extraescolars, enteses com aquelles realitzades per infants i joves fora de l’horari lectiu entre setmana, van experimentar un creixement notable amb la incorporació de les dones al mercat laboral. Més recentment, aquestes activitats van anar adquirint valor en tant que recursos educatius que poden ampliar el aprenentatges dels infants, així com compensar les desigualtats educatives d’aquells infants d’entorns més desavantatjats, ja sigui mitjançant programes de contingut acadèmic o altres programes on es treballen altres tipus d’habilitats socials, valors o actituds.
Aquestes activitats han estat identificades per la literatura i organismes internacionals com la UNESCO o l’OCDE com un element d’impacte en el desenvolupament cognitiu i social dels infants i adolescents, especialment dels més desafavorits. Alhora, però, les activitats extraescolars han esdevingut un espai de reproducció de desigualtats socials, en tant que el capital socioeconòmic de la família és un dels principals factors de desigualtat en l’accés a aquestes activitats.
A més a més, l’heterogeneïtat de les activitats extraescolars i la diversitat d’oferta i proveïdors d’aquests serveis són elevades, el que provoca una important variabilitat d’impacte en els aprenentatges. No tothom hi pot accedir ni en les mateixes condicions.
Per aquest motiu, a partir d’un recull d’evidències internacionals elaborat per la investigadora Sheila González ‘Quin impacte tenen les activitats extraescolars sobre els aprenentatges dels infants i joves?’,ens preguntarem, entre d'altres:
Durant el debat podrem conèixer exemples de programes d’activitats extraescolars de diferents països.
Hi intervindran:
Obertura: Marc Balaguer, director d'Ivàlua.
Modera: Ismael Palacín, director de la Fundació Jaume Bofill
Aquest acte està organitzat per Ivàlua i la Fundació Jaume Bofill en el marc del projecte QUÈ FUNCIONA EN EDUCACIÓ?, una aposta per aportar evidència científica al debat sobre la política i la pràctica educativa, connectant el rigor analític amb els reptes educatius plantejats el nostre país. A partir de les publicacions i els debats que generem, volem convidar tothom a discutir sobre com millorar l'educació al nostre país.
Accés lliure i gratuït. Cal que us inscriviu.
El debat es podrà seguir en directe per streaming a través d'aquest web, i també via Twitter amb el hashtag #EduEvidències
Les extraescolars a debat: quines i com generen oportunitats educatives?
a
Palau Robert
Equip implicat