Dos projectes que connecten escola i entorn, guanyadors de la crida Centres Educatius 360

  • L’Aliança Educació 360 celebra la jornada final de la crida #CentresEducatius360 amb una mostra d’experiències, el lliurament de premis als projectes guanyadors i la conferència de Carlos Magro
  • La connexió i treball amb l’entorn, el temps de migdia, repensar horaris dins el centre educatiu i la personalització d’aprenentatges són els temes dels projectes guanyadors de la crida #CentresEducatius360
  • La jornada posa punt i final a un procés de capacitació i formació, en el qual han participat 30 projectes d’escoles i instituts catalans, durant els darrers dos mesos
  • L’especialista en innovació educativa, Carlos Magro, afirma, en la seva ponència, que connectar l’escola amb el seu entorn és un repte urgent per a fer front a la desigualtat d’oportunitats i treballar per futurs valents, inspiradors i optimistes
  • L’Aliança Educació 360 i els centres educatius participants a la crida van expressar el seu suport a la comunitat educativa de Flix, implicada en el dispositiu d’emergències de l’incendi de la Ribera d’Ebre

“Només des de la col·laboració entre docents, escoles i entorn serem capaços d’afrontar els reptes que ens planteja el futur de l’educació. La clau és connectar el node de l’escola amb la resta de nodes que tenim al nostre voltant. Aquest repte no és nou, però ara és urgent”. Aquesta frase de Carlos Magro, vicepresident de l’Associació Educación Abierta, consultor i expert en estratègia organitzacional i gestió del canvi, resumeix l’esperit de la crida Centres Educatius 360 i el dels projectes que hi han participat.

6 projectes educatius premiats

La jornada final de la crida Centres Educatius 360 ha servit per a presentar, compartir i visibilitzar els 30 projectes participants, després del procés de capacitació i formació que han realitzat al llarg dels dos darrers mesos. També ha donat a conèixer els que han merescut un reconeixement per part del jurat.

“Fem escola. Descobrim Gebut” i “El barri Can Tiana-Pont Vell 360”, primer premi ex aequo

El jurat de la Crida Centres Educatius 360 ha decidit atorgar el 1r Premi Ex aequo a Fem escola. Descobrim Gebut de l’Escola Jaume Miret de Soses, i El barri Can Tiana-Pont Vell 360 de l’Escola Tiana de la Riba de Ripollet, per les seves propostes de connexió i treball amb l’entorn, i d’implicació de les famílies i les entitats, participants d’un projecte educatiu compartit que potencia les oportunitats d’aprenentatge de l’alumnat, i crea xarxa comunitària.

“Personalització dels itineraris d’aprenentatge” de l’Escola La Maquinista, segon premi

El jurat ha decidit atorgar tres segons premis. En aquest cas, destaca l’aposta pel canvi del rol dels docents i l’alumnat per afavorir la personalització dels aprenentatges, i la

la capacitat per aprofitar els recursos de dins i fora de l’escola per generar més oportunitats educatives, i fer de la comunitat una aula.

“El valor educatiu del temps de migdia” de l’Escola Vila-roja de Girona, segon premi

Es valora l’objectiu fixat de garantir l’equitat a través del replantejament del temps de migdia en col·laboració amb la comunitat educativa, integrant-lo en el Projecte Educatiu de Centre i amb propostes de canvi per mestres, educadors i educadores, d’organització, activitats, metodologies i avaluació.

“Pro Crea. Procés creatiu en l’educació d’Avinyó” de l’Escola Barnola, segon premi

El jurat ha valorat com el centre educatiu veu, en els canvis futurs que haurà d’afrontar com a Institut Escola, una oportunitat per repensar els horaris, per incloure noves metodologies que ajuden a la personalització dels aprenentatges. També per a treballar a partir de processos creatius que involucren l’entorn en el projecte.

“Mar trencat” de l’Associació Educativa Vall del Terri (UEC Cancuní i UEC Banyoles), menció especial

S’ha decidit fer una menció especial al projecte Mar Trencat per la seva generació d’experiències positives i d’èxit personal a partir d’una activitat global artística que fomenta el debat i l’esperit crític, promou la creativitat i treballa les emocions, amb un interès especial per compartir el resultat d’aquesta tasca amb l’entorn.

La crida Centres Educatius 360 es va llançar a finals del mes de gener amb l’objectiu d’acompanyar i incentivar projectes educatius, en clau 360. S’hi van presentar 56 escoles i instituts i d’aquests, l’Aliança Educació va seleccionar 30 propostes.

Cadascuna de les escoles i instituts de la crida ha elaborat i dissenyat el seu projecte, a partir de l’acompanyament i suport del procés de formació. Durant la jornada final, es van presentar els 30 projectes a tota la comunitat.

 “Hem garantit l’escolarització, però no hem garantit l’aprenentatge”

En la línia del que treballa la crida Centres Educatius 360, Carlos Magro, en la seva intervenció, defensa com “l’escola, tancada en si mateixa, és insuficient” i aposta per una educació que compti amb els recursos de la vida, “que obri l’escola i trenqui les parets de l’aula”.

Segons Magro, “no estem aconseguint tancar la bretxa dels que tenen menys recursos, dels infants i joves més vulnerables i la única forma de fer-ho és si els alumnes tenen les mateixes oportunitats d’aprenentatge també fora de l’escola, incorporant els itineraris de l’entorn”.

L’especialista en innovació educativa ha acabat la seva intervenció assegurant que “la tasca d’ensenyar és més complexa del que ho era abans, però que ara és més estimulant que mai. Hem de treballar per futurs valents, inspiradores i optimistes”.

  • Et convidem a consultar tots els projectes de la crida Centres Educatius 360. 
  • Pots veure, en aquest vídeo, la conferència completa de Carlos Magro. 
  • La presentació de Carlos Magro, la pots descarregar aquí.
Notícies

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar