Nous espais FabLab a l’Escola Rocafonda per aprendre fent

Notícies

L’escola Rocafonda ha presentat els espais FabLab, que són el resultat tangible de vincular les STEAM i el món maker a través de l’aliança Magnet amb el TecnoCampus. El programa Magnet es desenvolupa a l’Escola Rocafonda en aliança amb el TecnoCampus Mataró des del curs 2018-19 a través d’un projecte de transformació educativa centrat en les STEAM (ciències, tecnologia, enginyeria, art i matemàtiques) i el món maker com a eixos vertebradors.

L’Escola Rocafonda ha acollit la presentació dels espais FabLab, que materialitzen l’aliança Magnet amb el TecnoCampus i que ha comptat amb la participació dels representants de les institucions que l’impulsen, l’Ajuntament de Mataró, el Departament d’Educació, la Fundació Jaume Bofill, el TecnoCampus i el centre educatiu mataroní.

La directora de l’Escola Rocafonda, Roser Majó, ha explicat que “els espais FabLab que avui us presentem són fruit de l’important compromís per part de tot l’equip docent en l’educació en tot l'alumnat de l’escola, per avançar pedagògicament i respondre a les necessitats de cada alumne”. Majó ha explicat que aquests espais fomenten la creativitat, l’experimentació, la resolució de problemes i el treball en equip entre l’alumnat, i ha destacat que “La creació d’aquests espais ha fet que l’aliança amb el TecnoCampus es fes molt forta, ja que ells són els experts que ens assessoren i ens fan suggeriments de millora o de resolució de problemes”.

El partenariat amb el TecnoCampus Mataró aporta a l’Escola Rocafonda els coneixements en l’àmbit de la tecnologia, les STEAM i l’audiovisual per generar projectes motivadors per l’alumnat, docents i famílies de l’escola. El director general del TecnoCampus, Josep Lluís Checa, ha afirmat que “El TecnoCampus té un fort compromís amb la divulgació de les STEAM i veiem que l'escola Rocafonda és una font de generació de vocacions en aquest àmbit STEAM i sobretot, tenint en compte la perspectiva de gènere". De fet, l’Escola Rocafonda ha participat activament en el projecte TecnoGirl impulsat pel TecnoCampus, un projecte que pretén fomentar les vocacions tecnològiques en el col·lectiu de noies en edat compresa entre els 12 i 18 anys, per contribuir així a posar fi a la bretxa de gènere que hi ha en professions d’aquest àmbit. En aquesta línia, Checha ha afegit que “Amb el programa Magnet hem pogut aportar el nostre coneixement al projecte educatiu de l'Escola Rocafonda i veure l'impacte en l'alumnat que un dia pot estar a les nostres aules".

La cap del projecte Magnet a la Fundació Bofill, Roser Argemí, s’ha referit als dos eixos del programa, la innovació educativa i l’equitat. En aquest sentit ha destacat que: “Magnet interpel·la molt a les administracions que han de posar les mesures perquè totes les escoles de Mataró tinguin equivalència i tinguin aquest imant per a les famílies, i per tant siguin un reflex de la realitat del municipi”. Argemí ha assenyalat que “l’equip directiu i docent de l’Escola Rocafonda és una de les claus de l’èxit de magnet, un claustre que es forma i que es pregunta cada dia com fer encara millor la seva feina”.

El director del Serveis Territorials del Maresme-Vallès Oriental al Departament d’Educació, Simó López, ha agraït l’obertura a l’entorn que ha fet tant l’Escola Rocafonda com el TecnoCampus i ha remarcat que: “L'associació de diferents institucions, en aquest cas una escola i una universitat, pensem que és bàsic per fer créixer les nostres escoles més enllà. Més enllà de tenir l'alumnat amb un èxit educatiu dins l'escola, també busquem aquest èxit fora de l'escola”. López ha destacat que l’aliança promou valors com la diversitat, la igualtat d’oportunitats i fomenta l’equitat de tot l’alumnat, més enllà de l’origen socioeconòmic i cultural d’on provingui.

Per part de l’Ajuntament de Mataró, la presentació ha comptat amb la participació del regidor d’educació, Miquel Àngel Vadell, que ha manifestat que “Mataró torna a demostrar que és una ciutat educadora a partir de la Transformació Educativa, que és més necessària que mai en un context canviant com el que vivim”.

Espais FabLab a l’Escola Rocafonda

L’Escola Rocafonda ha creat tres espais FabLabs, que també poden ser anomenats espais maker, espais digitals o laboratoris de creació. Un és un espai electrònic, centrat en la tecnologia, l’altre un espai maker, dedicat als engranatges i construccions, i un darrer que s’anomena aula bruta, on l’alumnat pot experimentar a través del fang, pintura i altres formes d’expressió creativa. En aquests espais l’alumnat experimenta, manipula, i prova, però també, pot planificar un projecte o idea i dur-lo a terme. L’objectiu pedagogic dels espais, és que a mesura que se’ls presentin dificultats, problemes o imprevistos comptin amb el suport de companys, adults i els continguts treballats, per solucionar-los i així enriquir el seu procés d'aprenentatge.

Per aconseguir que l’alumnat aprengui fent i experimentant, a partir d’errors i encerts, requereix un claustre capaç d’acompanyar-lo i fer de guia del seu procés d’aprenentatge. En aquest sentit, la formació magnet amb Eulàlia Canet i l’acompanyament i assessorament dels professionals del Tecnocampus al claustre de l’escola Rocafonda ha estat clau. En aquest sentit, experts del Tecnocampus han format al docents de l’escola a partir de tallers de co-creació, design thinking i tallers de suport i mentoratge en la creació i dinamització dels espais FabLab.

Magnet. Aliances per a l’èxit educatiu

MAGNET. Aliances per a l’èxit educatiu” és un programa que involucra centres educatius i institucions de referència en projectes educatius innovadors i de qualitat que aplega 33 centres amb un total de 10.168 alumnes i 1.107 docents de 20 municipis de tot Catalunya.

L’objectiu és acompanyar els centres educatius en el desenvolupament de projectes portats a terme en aliança amb una institució d’excel·lència. Magnet és un programa impulsat conjuntament pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, la Fundació Jaume Bofill i l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona, en col·laboració amb ajuntaments com és el cas de Mataró, que també compta amb una altra aliança Magnet, la de l’Escola Peramàs amb el CREAF.

Les institucions que hi participen són institucions capdavanteres en un camp de coneixement específic (ciència, tecnologia, disseny, art, comunicació audiovisual, etc.) que tenen un compromís educatiu amb la societat, i una gran capacitat de transferir innovació i coneixement.

Impactes als mitjans de comunicació:

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar