Escoles d'Evidència, la recerca per a la millora educativa
22/11/2019
Presentació en roda de premsa d’una estratègia conjunta entre el Departament d’Educació, Ivàlua i la Fundació Jaume Bofill per incentivar el vincle entre grups de recerca-centres educatius i millorar l’educació a partir de l’evidència contrastada
Dimarts 26 de novembre de 2019, a les 12:30h.
Ateneu Barcelonès (Sala Verdaguer). C/ Canuda, 6, 08002 Barcelona
Hi intervindran: Mar Camacho (Directora general d'Innovació, Recerca i Cultura Digital), Marc Balaguer (Director d'Ivàlua), Ismael Palacín (director de la Fundació Jaume Bofill) i experts en recerca educativa.
Què representa l’estratègia “Escoles d’evidència”?
- Una aposta de sistema per la promoció i l’ús de l’evidència i la recerca en el camp de l’educació. Aquesta aposta representa l’inici d’una nova etapa en la manera de fer política del Departament, on es vol fer del coneixement científic un motor de millora de les pràctiques i les polítiques educatives.
- Posar l’evidència sobre allò que funciona en educació al servei de les polítiques educatives i de les escoles; l’evidència empírica més rigorosa i alhora connectada amb les necessitats del sistema, els centres i els docents.
- Apropant l’evidència a la pràctica educativa es vol afavorir la millora de l’educació, especialment de l’alumnat amb més dificultats, i reduint així les desigualtats educatives.
- Amb aquesta estratègia, Catalunya fa un salt en l’articulació d’un ecosistema que aplegui el conjunt d’agents educatius i els grups de recerca de les universitats que ja hi treballen, promovent i reconeixent el talent acadèmic que existeix al país i posant-lo al servei de la millora de l’educació a Catalunya.
- L’estratègia “Escoles d’evidència: la recerca per a la millora educativa”, inclou les iniciatives “Síntesis d’evidència”, informes i debats sobre l’impacte dels programes educatius, “Xarxes d’evidència”, una xarxa de centres i professionals apoderats en l’àmbit de la recerca i l’ús de l’evidència, i “Polítiques informades en l’evidència”, un protocol per incorporar l’evidència en les polítiques educatives, així com un conjunt d’accions i recursos de difusió i disseminació pública dels continguts del programa (actes, web, quizzes, infografies...).
- “Escoles d’evidència” és una estratègia de política pública pionera al sud d’Europa, que connecta Catalunya amb les iniciatives evidence-based i what works in education desplegades a països com Estats Units, Regne Unit, Alemanya o als països escandinaus, estratègies que aposten pel coneixement, l’avaluació i la implicació de centres i mestres per incrementar l’impacte de les polítiques i modernitzar el sistema educatiu.
Trobareu més informació en la nota de premsa adjunta.
A la roda de premsa també es lliurarà un dossier complet amb els principals continguts i conclusions de l’estratègia “Escoles d’evidència”.