L’acompanyament lector durant l’estiu: 9 consells per a les famílies

L’estiu és un dels moments més vibrants i intensos de l’any. Un període que permet viure experiències, fer amistats, descobrir noves passions i gaudir d’activitats lúdiques. Però malauradament, també és un moment de desigualtats educatives, ja que en molts casos suposa l’aturada total de rutines i hàbits d’aprenentatge de molts infants.

La lectura no està exempta d’aquest fet, i en moltes ocasions els mesos d’estiu provoquen una distància i allunyament molt ampli entre l’infant i la competència lectora, afectant directament als hàbits lectors que s’han anat desenvolupant durant el curs escolar.

Tanmateix, des de casa podem acompanyar als nostres fills i filles perquè no perdin aquests hàbits, i fins i tot, perquè els enforteixin i consolidin.

A continuació us detallem algunes orientacions que totes les famílies podeu tenir en compte i portar a la pràctica durant tot l’any i especialment durant aquests mesos d’estiu. Són consells senzills i alhora que poden tenir un impacte molt positiu en la millora dels hàbits lectors, i conseqüentment, del nivell de comprensió lectora dels vostres fills i filles:

  1. Escolteu els seus gustos i mostreu-hi interès. Penseu que els vostres fills i filles són els protagonistes del seu entorn lector, per tant, han de poder triar allò que volen llegir. Serà molt important que escolteu quins són els seus gustos i interessos sense jutjar-los, i que feu el possible per conèixer-los i mostrar-hi interès. Pregunteu-los què els agrada, intenteu descobrir els seus gustos i converseu amb ells al voltant d’aquests. També els podeu parlar sobre els vostres gustos perquè també vegin que vosaltres teniu l’hàbit lector consolidat.
  2. Aneu a la biblioteca amb ells. Si no l’han visitat mai, ajudeu-los a descobrir aquest equipament municipal tan rellevant per a la lectura, cultura i aprenentatge de la societat. Si ja l’han visitat, aneu-hi plegats a passar-hi una bona estona. Podeu demanar a la persona responsable de la biblioteca que us expliqui les diferents sales, que us aconselli amb propostes de llibres ben interessants i que us expliqui el funcionament del préstec de llibres.
  3. No els imposeu la lectura: La lectura no ha de ser cap obligació. Doneu espai perquè els nens i nenes llegeixin al seu ritme i facin preguntes sobre allò que estan llegint. Respecteu el seu procés i evolució de la lectura i no vulgueu fer-lo llegir més o més ràpid. Si voleu que gaudeixin de la lectura i se sentin còmodes, heu d’adaptar-vos al seu ritme.
  4. Converseu al voltant de la lectura: Parlar sobre què llegim permet potenciar la comprensió, connecta amb experiències pròpies i mobilitza emocions. A més, és una oportunitat per obrir portes a altres converses. Demaneu-los que us expliquin què han llegit, què han entès, com creuen que avançarà la història, un final alternatiu a la història, entre altres.
  5. Sigueu constants: Dediqueu una estona a llegir cada dia i, de mica en mica, ajudareu a crear l’hàbit del vostre fill o filla. Penseu que la lectura va més enllà dels llibres, i en moltes altres situacions quotidianes podem trobar l’oportunitat de llegir: receptes de cuina, les llistes per anar a comprar, les instruccions d’ús d’un joc de taula, els rètols de les botigues del carrer, subtítols d’una pel·lícula o sèrie, lletres de cançons, entre altres.
  6. Porteu sempre un llibre a sobre: Llegir és quelcom que podem fer a qualsevol lloc. Tant si us quedeu a casa com si marxeu, penseu a agafar algun llibre que us acompanyi. Sempre és un bon moment per viatjar entre lletres.
  7. Gaudiu del viatge al seu costat: Vetlleu perquè la lectura sigui un espai per compartir i gaudir amb els infants. L’experiència de llegir en família serà més positiva per als vostres fills i filles si també ho és per a vosaltres.
  8. Sigueu un model lector per als vostres fills: Si els vostres fills us veuen llegint a casa, veuran que és un hàbit que cal desenvolupar. Durant l’estiu us podeu marcar el repte de potenciar el vostre hàbit lector perquè motivi al vostre fill o filla a potenciar-lo també.
  9. Escriure també ens ajuda a llegir: Fer l’exercici de redactar un text ens ajuda a pensar allò que volem dir, ordenar-ho mentalment, plasmar-ho en el paper i llegir-ho per comprovar què hem escrit allò que volíem dir. Aquest exercici també ajudarà molt als infants a millorar la seva comprensió lectora. Animeu-los a escriure una carta als amics, als avis o a inventar-se un conte o una història.

Us animem a portar a la pràctica aquestes orientacions per acompanyar als vostres fills i filles durant tot l’any, i en especial, durant els mesos d’estiu. Us ajudaran a enfortir el seu hàbit lector des del gaudi, l’estima i la passió per la lectura.

Notícies

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar