L’Institut La Serreta de Rubí presenta una aliança Magnet amb EINA

L’Institut La Serreta de Rubí ha iniciat aquest curs 2021-22 el projecte d’innovació educativa en aliança amb EINA en el marc del Programa “Magnet. Aliances per a l’èxit educatiu”. El projecte fomentarà l’aprenentatge a partir de l’art i el disseny a l’alumnat de l’institut rubinenc. El centre forma part del programa“Magnet, aliances per a l’èxit educatiu”, que desenvolupen 33 centres educatius d’arreu de Catalunya.

L’Institut La Serreta de Rubí ha acollit la presentació del programa Magnet a la ciutat del Vallès Occidental, en la que han participat representants de les institucions que l’impulsen, l’Ajuntament de Rubí, el Departament d’Educació, la Fundació Jaume Bofill, EINA i el centre educatiu rubinenc.

La directora de l’Institut La Serreta, Montserrat Vendrell Aumatell, ha explicat que el centre educatiu s’ha plantejat formar part del projecte Magnet “per créixer, ja som grans, però encara volem créixer més”. “Volem créixer em aprenentatges que siguin significatius i competencials per preparar els nostres alumnes pels canvis que els esperen fora. Volem que l’art i tot el que comporta sigui una via d’entrada per treballar de manera multidisciplinar”, ha explicat. Vendrell Aumatell ha destacat el rol de la persona que els assessorarà i formarà durant els tres propers cursos, Lluís Vallvé, un formador amb molta experiència en l’àmbit artístic.

El partenariat amb EINA, centre universitari de disseny i art, aportarà a La Serreta una forma de concebre la pedagogia del disseny i l’art com a programa i, sobretot, com una manera de ser, com a una actitud davant de la vida i la societat. Aquesta aliança, a més de consolidar el batxillerat artístic que ofereix La Serreta, farà possible que l’alumnat incorpori la capacitat d’identificar i resoldre problemes creativament. “Per nosaltres el disseny i l’art és una forma d’entendre el món i estem orgullosos de compartir aquesta visió amb els alumnes i el professorat de la Serreta perquè puguin millorar el seu projecte docent. La nostra manera d’entendre el disseny consisteix en trobar formes per millorar la vida de les persones”, ha exposat la directora operativa d’EINA, Eva Parés Sánchez, que s’ha mostrar orgullosa de ser el soci triat per l’institut i ha afirmat que és un projecte “molt enriquidor”.

Pel director de la Fundació Jaume Bofill, Ismael Palacín Giner, el canvis socials parteixen del compromís compartit per la innovació. Palacín Giner ha agraït l’acompanyament de l’Ajuntament de Rubí en els últims quatre anys: “ l’Ajuntament de Rubí sempre ho ha tingut molt clar i ha acompanyat l’estructura del projecte […] Magnet té resultats extraordinaris, però no el pots fer sempre i a qualsevol perquè és un projecte molt exigent, cal el compromís de molta gent”. La Serreta és una de les set escoles seleccionades per entrar a formar part del programa durant el curs 2021 – 2022. És el tercer centre educatiu de Rubí que se suma a Magnet, juntament amb l’Escola Pau Casals, en aliança amb la Filmoteca de Catalunya, i l’Escola Montessori, en aliança amb el CIM-UPC.

El director general d’innovació educativa, recerca i cultura digital al Departament d’Educació, Joan Cuevas Expósito, ha definit el programa Magnet com una “punta de llança de com hauria de canviar el conjunt del sistema educatiu. Els centres per poder oferir una educació rica i competencial han d’estar molt més empoderats i no dependre tant d’un currículum. Magnet ens posa les piles a tots i totes per fer-ho possible”. Per Cuevas Expósito, el projecte Magnet funciona “si s’ofereix una “educació amb sentit, si hi ha un equip docent preparat i si es recull la diversitat”.

Per part de l’Ajuntament de Rubí, la presentació ha comptat amb la participació de l’alcaldessa, que ha felicitat La Serreta per la seva proposta valenta i innovadora per convertir-se en el tercer centre Magnet de la ciutat. Ana Maria Martínez ha recordat que el paper de l’administració ha de ser acompanyar els centres i promoure l’equitat educativa. “Gràcies per apostar per la ciutat. A Rubí, continuarem defensant la qualitat dels nostres centres educatius per què sabem que l’èxit de l’educació és l’èxit de la ciutat”, ha dit l’alcaldessa.

L’acte de presentació ha comptat també amb la presència de la directora dels Serveis Territorials del Vallès Occidental, Maite Fons; el regidor del Servei de Rubí Forma i del Servei d’Infància i Educació, Víctor García, entre d’altres.

El disseny i l’art com a eix d’aprenentatge

L’Institut La Serreta treballa des de l’empatia i la confiança en la comunitat educativa, situant a l’alumnat com a centre del procés d’aprenentatge a través d’un projecte educatiu que vetlla per l’acompanyament i benestar de l’alumnat, docents i famílies. La Serreta és un centre obert, pluralista i democràtic al servei d’una educació integradora que fomenta el millor de cada persona: l’autoestima, l’autonomia, el rigor científic, la creativitat, la tolerància i el respecte.

L’aliança amb EINA permetrà a La Serreta consolidar el programa artístic del centre i teixir vincles amb el món del disseny. La promoció de l’art i el disseny com a mitjà d’aprenentatge global permetrà impulsar a l’alumnat la creativitat, la capacitat d’anàlisi, el coneixement de l’entorn, l’actitud davant l’aprenentatge i noves formes de mirar. En definitiva, que l’art i el disseny esdevinguin catalitzadors de l’aprenentatge.

El partenariat amb EINA aportarà a La Serreta una forma de concebre la pedagogia del disseny i l’art com a programa i, sobretot, com una manera de ser, com a una actitud davant de la vida i la societat. Aquesta aliança, a més de consolidar el batxillerat artístic que ofereix La Serreta, farà possible que l’alumnat incorpori la capacitat d’identificar i resoldre problemes creativament, en qualsevol context, a través de la pràctica del disseny i l’art.

“Magnet. Aliances per a l’èxit educatiu”

MAGNET. Aliances per a l’èxit educatiu” és un programa que involucra centres educatius i institucions de referència en projectes educatius innovadors i de qualitat. L’objectiu és acompanyar els centres educatius en el desenvolupament de projectes portats a terme en aliança amb una institució de referència. Magnet és un programa impulsat conjuntament pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, la Fundació Jaume Bofill i l’Institut de Ciències de l’Educació de la UAB, ens col·laboració amb ajuntaments com és el cas de Rubí.

Les institucions que hi participen són institucions capdavanteres en un camp de coneixement específic (ciència, tecnologia, art, comunicació audiovisual, etc.) que tenen un compromís educatiu amb la societat, i una gran capacitat de transferir innovació i coneixement.

El programa Magnet aplega 33 centres educatius amb un total de 10.168 alumnes i 1.107 docents de 19 municipis de tot Catalunya. Aquest curs 2021-22 comencen set projectes nous, entre els quals hi ha l’Escola Gabriel Castellà i Raich. Els centres catalans que s’han incorporat al projecte Magnet aquest curs són l’Escola Ferreries (Tortosa), l’Escola El Vallès (Terrassa), l’Escola Margalló (Castelldefels), l’Escola Rubió i Ors (Reus), l’Escola Gabriel Castellà i Raich (Igualada), l’Institut Rocagrossa (Lloret de Mar) i l’Institut La Serreta (Rubí).

El ressò de la roda de premsa als mitjans:

Foto: Ajuntament de Rubí – Localpres

Notícies

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar