Convocatòria de premsa: Presentació dels resultats de l’Anuari 2016. L'estat de l'educació a Catalunya

Presentació dels resultats i propostes de l’Anuari 2016. L'estat de l'educació a Catalunya

Dijous 14 de desembre, a les 10.30 h. Ateneu Barcelonès. Sala Verdaguer (planta baixa). C. de la Canuda, 6.  Barcelona

Hi intervindran:

Ismael Palacín, director de la Fundació Jaume Bofill i Francesc Pedró, director de l’Anuari 2016.

Presentació dels resultats i propostes de l’Anuari 2016

El sistema educatiu millora els seus resultats globals però ha de fer avenços significatius en equitat. Els problemes reals del sistema educatiu, situats lluny dels debats interessats sobre l'adoctrinament, continuen essent les desigualtats d'accés, la segregació escolar i l'abandonament educatiu prematur, en un context de baixa inversió en educació. 

  • Invertir 1.500 milions € addicionals (fins igualar la mitjana espanyola) permetria superar greus problemes d’equitat del sistema educatiu català.
  • Gràcies a la resiliència del professorat, malgrat les retallades, els resultats educatius a Catalunya han millorat durant la crisi.
  • Garantir la gratuïtat efectiva de l’escolarització a l’alumnat en risc de pobresa costaria 112 milions d’euros.

Aquest nou anuari planteja una proposta decidida sobre quines haurien de ser les prioritats en inversió educativa, en un escenari de creixement del PIB.

Després d’anys de retallades, l’any 2015 i 2016 han vist un creixement del PIB i una certa recuperació de la inversió en educació. En aquest context de reinversió educativa, tenim l’oportunitat de fer-ho amb criteris que permetin fer el sistema educatiu més eficient i equitatiu. A partir de l’evidència internacional i les dades analitzades, l’anuari planteja:

  • La necessitat d’incrementar el percentatge del PIB destinat a educació fins arribar al 5,1%, que és la mitjana europea. Això suposaria destinar 3.000 milions addicionals en educació (creixement de 1,5 punts percentuals de la inversió sobre el PIB).
  • Equiparar la inversió a la mitjana espanyola, només possible amb un canvi substancial en els mecanismes de finançament de la Generalitat, suposaria destinar 1.500 milions d’euros addicionals. Aquest creixement permetria invertir en 5 prioritats de les que l’anuari en quantifica l’import (les xifres seran presentades a la roda de premsa):
  • Universalitzar l’accés a l’educació infantil de primer cicle, prioritzant els infants en risc d’exclusió
  • Garantir la gratuïtat efectiva de l’ensenyament obligatori
  • Millorar la personalització de l'ensenyament, l'acompanyament a l'escolaritat i les competències docents, especialment durant l'ensenyament obligatori, i augmentar els recursos destinats als centres d'alta complexitat
  • Universalitzar l’accés i la compleció dels ensenyaments secundaris postobligatoris

A la roda de premsa es lliurarà un extens dossier amb els resultats de l’anàlisi de cada repte i les propostes estratègiques per transformar l’educació a Catalunya.

Us podeu descarregar la Nota de premsa aquí.

Notícies

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la informació que es fa pública al nostre lloc web i recopilar informació estadística. Si es continua navegant, considereu que s’accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Acceptar